in

Objavljen snimak još jednog tragičnog hapšenja: Afroamerikanac preminuo

Snimak hapšenja Afroamerikanca prošle godine u Oklahoma City-ju objavljen je u američkim medijima i na njemu se čuje kako uhapšeni Deric Scott govori da ne može da diše, na šta mu policajac odgovara da ga nije briga.
Scott je potom umro u bolnici, javlja “NBC njuz”.

Snimak je nastao 20. maja prošle godine, a ove nedjelje u javnost ga je pustila policija Oklahoma City-ja na zahtjev pokreta Black Lives Matter, koji već nedjeljama organizuje širom SAD zbog brutalnog policijskog ubistva Georga Floyda.

Snimljen je kamerom koja se nalazila na tijelu jednog od trojice policajaca koji su priveli 42-godišnjeg Afroamerikanca Derica Scotta, koji je u više navrata od policajaca tražio svoj lijek i govorio kako ne može disati.

“Nije me briga”, govori mu policajac Gered Tipton.

Nekoliko minuta kasnije čuje se glas drugog policajca koji govori Scottu: “Možeš da dišeš sasvim normalno.”

Scottt, koji je nakon par minuta snimka prestao da bude responzivan, kasnije je proglašen mrtvim u lokalnoj bolnici. Rezultati autopsije do kojih je došao “NBC njuz” navode da je uzrok smrti urušeno plućno krilo.

Do incidenta je došlo kad su policajci pozvani u područje južno od centra Oklahoma City-ja nešto iza 14 sati, nakon što je neko prijavio da se Afroamerikanac svađa s ljudima na ulici i maše pištoljem, rekao je kapetan Lari Vitrou iz policije Oklahoma Citya.

Snimak prikazuje kako Scott bježi od policajca Tiptona nakon što ga je upitao je li naoružan. Kad su ga policajci bacili na pod i vezali, jedan od policajaca izvadio je pištolj iz Scottovog džepa.

Policajci oslobođeni optužbi

Kasnije se na snimku vidi kako je jedan policajac pokušao vještačkim disanjem da spasi Scotta.

U autopsiji se navodi da policijsko djelovanje nije rezultiralo “fatalnim povredama” te nekoliko drugih “značajnih” faktora koji su pridonijeli Scottovoj smrti, uključujući vezivanje, nedavno korištenje metamfetamina, astmu, emfizem i bolest srca.

Istraga koju je sprovela kancelarija tužioca utvrdila je da tri policajca koja su privodila Scotta nisu počinila nikakav propust, a riječi “nije me briga” šef policije u Oklahoma City-ja opisao je kao “izrečene u žaru borbe”.

“Morate shvatiti, u tom trenutku policajci su se borili s njim”, rekao je Lari Vitrou, kapetan u policiji Oklahoma City-ja.

Podsjetimo, Ameriku već nedjeljama tresu protesti zbog policijskog ubistva Georga Floyda, koji je ubijen nakon što je u više navrata policajcu koji mu je držao nogu na vratu rekao: “Ne mogu da dišem.”

 

UHAPŠENA DVOJICA FOČAKA Varali na kladionici i zaradili 180.000 eura

Najgora zemlja u borbi protiv pandemije korona virusom je Amerika