Objavljen tajni dokument: Srbija i Kosovo razmjenjuju teritorije, evo kako će to izgledati

Jedina je prijetnja stabilnosti Balkana i mjesto mogućeg ponovnog izbijanja sukoba Kosovo. Zbog toga i EU i SAD čine sve kako bi postigli sporazum između Srbije i Kosova koji bi prihvatile obje strane i koji bi donio konačan mir na tom području.
Naime, kako piše njemački dnevnik Frankfurter Rundschau i EU i SAD spremne su prihvatiti razmjenu teritorija između Srbije i Kosova. Kako navodi list, u Washingtonu bi 12. lipnja trebao biti potpisan sporazum o promjeni granice koji bi stupio na snagu šest mjeseci poslije, a naglašava da raste pritisak na Prištinu i Beograd da se dogovore, ali da raste i opasnost od promjene granica na Balkanu. Njemački list informacije temelji na tajnom dokumentu u 17 tačaka.

Objavljeni i detalji Osim u njemačkim medijima, nacrt sporazuma objavljen u i na društvenim mrežama na Kosovu. Prema njemu, Mitrovica dobiva status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procjenjuje da ima oko 500 milijardi eura prirodnih resursa, dobiva poseban status.

Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcija koji će eksploatirati rudnik u razdoblju od 99 godina. Prema planu, 15% profita ići će u Mitrovicu, 35% u Srbiju, a 50% će se sliti u kosovski budžet.

Općina Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Općina Bujanovac dobiva status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Budžet ovog grada financirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad također dobiva status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaje američka baza, međutim, ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, s civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom. Autocesta kroz Srbiju na koridoru 10 bila bi pod međunarodnom zaštitom. Taj koridor će biti zaštićen od NATO-a u razdoblju do 15 godina, dok će se sve strane moći slobodno kretati kroz njega.

Isto tako, 75% elektroenergetske mreže će pripadati Kosovu, a 25% će pripadati Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka. Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu dobit će ekstrateritorijalni status na Kosovu. Očekuje se da će ovaj sporazum garantirati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO. Isto tako, očekuje se da će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine. Do oktobra 2019., parlamenti obiju zemalja trebali bi ratificirati sporazum i izmijeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. novembra 2019. godine.
I dok službena Priština šuti na curenje dokumenta o razgraničenju između Kosova i Srbije, jedini koji ga je komentirao je lider Partije samoopredjeljenja, Albin Kurti, koji je poznat po svojim radikalnim stavovima te je napao predsjednika Hashima Thaçija i njegov plan. – Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik učinio je trgovina Kosovom što je nedopustivo – rekao je Kurti.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantirao je postojanje ovog dokumenta.

Unija Kosova i Albanije plan A – Unija između Albanije i Kosova nije “plan B”, već “plan A” i ja u 21. stoljeću ovu uniju ne zamišljam kao folklorni čin – kazao je pak prije desetak dana premijer Albanije Edi Rama. Svoj stav ima i Rusija.

“Uvođenje 100% uvoznih carina na robu iz Srbije od Prištine bilo je dogovoreno s onima koji su željeli ubrzati dobivanje formalnog pristanka Beograda na priznavanje neovisnosti Kosova – kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dodajući da kada se “Kosovo odvojilo i jednostrano proglasilo neovisnost, priznato od većine zapadnih zemalja, Rusija je upozorila na posljedice”.

Iako se na početku EU protivio bilo kakvoj korekciji granice smatrajući kako bi taj čin doveo do anarhije ne samo na Balkanu već i u nekim zemljama članicama EU, ipak na kraju, prema tajnim dokumentima, EU pristaje na korekciju granica. Sada i Rusija pokazuje znakove fleksibilnosti glede razgraničenja, dok je SAD od samih početaka bio za to rješenje.