Objavljena visina plate Valentina Inzka: Nevjerovatna cifra

Milorad Dodik i Inzko
Milorad Dodik i Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je čovjek s jednom od najvećih mjesečnih plata ne samo u Bosni i Hercegovini već i u okolnim zemljama. Ovaj diplomata može se pohvaliti nevjerovatnim iznosima koji mu svaki mjesec liježu na račun.

Sjećate li se Harisa Silajdžića, znate li šta radi danas?

Iako je uvijek bilo tračeva koji su u Inzkov džep stavljali pozamašne svote novca, odnedavno je poznato koliko tačno on zarađuje. Vjerovali ili ne, to je iznos od čak 24.000 eura na mjesečnoj bazi. Skoro 50.000 maraka za nerad! Potpuno nezamislivo..

Znate li koliko je to penzija i prosječnih plaća? Da se okrene svijet, nevjerovatno. Ali ono što ljudi uglavnom ne znaju je da BiH ne plaća taj iznos već sredstva za financiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za provedbu mira.

Proračun OHR-a za 2016/2017. godinu iznosi 5.999 milijuna eura. Pregled doprinosa pojedinih zemalja u proračunu OHR-a je sljedeći: EU 54,37%, SAD 22%, Japan 10%, Rusija 1,2%, Kanada 3,03%, OIC 2,5%, ostali: 6,9%.

Šta vi mislite, zaslužuje li Inzko tako veliki iznos za svoj rad, za trpljenje uvreda Dodika i Dodikovih? A bonske ovlasti? A čelična palica. Nije on taj rang. Možda je vrijeme da konačno ode.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU