Objavljene informacije o imovini: Pročitajte sa kakvim bogatstvom raspolažu Bakir i Sebija Izetbegović

Mediji u Bosni i Hercegovini uglavnom su u službi političkih stranaka koji u manjoj ili većoj mjeri kontroliraju njihove uređivanje. Ne treba biti posebno upućen, sve je jasno i zna se ko koga kontroliše. A oni koje ne kontroliše niko su rijetki ili ih nema nikako.

Zato se informacije o političarima posebno rijetko objavljuju ukoliko ih kompromituju. No postoje oni koji su neovisni pa imaju mogućnost objavljivanja (i sami smo takvi). U prvom redu mislimo tu na Centra za istraživačko novinarstvo koji je nedavno objavio informacije o imovini Sebije i Bakira Izetbegović. Znate li šta imaju? Imovina je procijenjena na nekoliko miliona maraka. Samo kuća iz naslovne fotografije vrijedi milione. A ostalo pročitajte u nastavku. Naravno, samo je dio prijavljen, ko zna gdje se još nalaze njegove nekretnine…

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, direktorica KCUS-a, suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 185.000 KM. Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM. Izetbegović nema automobil, a u imovinskom kartonu 2014. godine je napisao da supruga vozi putnički automobil vrijedan 50.000 KM. A neprijavljena imovina?

Zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine plaćeno je četvrtinu miliona maraka. Kupili su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine. Riječ je o uređenom zemljištu od skoro pet duluma koje uključuje pristupni put, doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Sebija Izetbegović u automobilu

Izetbegović je u imovinskom kartonu koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem, ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, kuća i zemljište se nalaze na Poljinama. Zemljište od dulum i po je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM, a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

Novinari su otkrili da Izetbegovići pored ovoga imaju još zemljišta na Poljinama u suvlasništvu sa Okerićem. Neprijavljeni plac su kupili u septembru 2012. godine za 243.250 KM, a nakon toga je Izetbegović sa Okerićem kupio i pristupni put za cijenu od 7.922 KM. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Okeriću pripada pola od skoro pet duluma zemljišta, a bračnom paru Izetbegović druga polovina.

Dok narod uglavnom gladuje i jedva sastavlja kraj s krajem, vođe uživaju u luksuzu. Ali što je previše, previše je. Ne znamo samo dokle…

Treba naglasiti da se u javnosti često puta vrtila pogrešna fotografija Bakirove kuće, a da novih i boljih nema. Mediji su ranije objavili da je fotografija koju vam donosimo u nastavku zapravo fotografija kuće porodice Izetbegović, ali to ipak nije tačno. Jedina postojeća fotografija je na naslovnici teksta.

Ovo ipak nije kuća Izetbegovića već drugog čovjeka.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.