in ,

Objavljene informacije o imovini Salmira Kaplana: Kad je SDA iza leđa…

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Bivši federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan rođen je 1981. godine u Stocu, a već je neko vrijeme prisutan na bh. političkoj sceni dok je na posljednjim lokalnim izborima u rodnom gradu bio kandidat za načelnika, ali je nakon fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, pretrpio i poraz.

Karijera

Priključio se Stranci demokratske akcije (SDA) 2003. godine, postavši i potpredsjednik Asocijacije mladih. Šest godina poslije postaje predsjednik Asocijacije i član Predsjedništva SDA-a. Od 2009. obavljao je i funkciju glasnogovornika u Stranci. Trenutno je predsjednik Općinskog odbora SDA Stolac, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo.

Te godine je postao i savjetnik ministra civilnih poslova BiH, a godinu poslije i savjetnik ministra sigurnosti BiH. Na toj poziciji ostaje do 2011. godine, kada biva imenovan za federalnog ministra kulture i sporta. Za vrijeme njegovog mandata tri godine zaredom federalni revizori su rad ove institucije ocjenjivali mišljenjem „sa rezervom“. Na Općim izborima 2014. osvojio je mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Imovina

Kaplan je 2009. godine kupio stan u Vogošći za oko 95.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine je prijavio da je u periodu od marta 2011. do jula 2014. zaradio 124.000 KM od plaća i komisijskih naknada. Stan je otplaćivao i kreditom od 30.000 KM koji je uzeo 2009. godine.

Federalni ministar kulture i sporta vozi Hundai X35 iz 2011. godine čija je vrijednost oko 20.000 KM. Četiri godine prije vozio je Ford Focus vrijedan oko 12.000 KM. 2014. godine je prijavio ušteđevinu od 40.000 KM, dok u imovinskom kartonu iz 2010. godine nije imao ušteđenog novca.

Teško je ne primijetiti kako je stranka ”pogurala” svog pulena na putu ka ovozemaljskom bogatstvu. Ne treba mnogo znanja iz matematike da bi se shvatila njena snaga u ovom slučaju. Stanovi, skupa auta pa čak u šteđevina. Sve je to napravio Kaplan za samo nekoliko godina. Može u Bosni.

Nerealno iskustvo Šveđanina u BiH: Nisam znao da ovo postoji

Nerealno iskustvo Šveđanina u BiH: Nisam znao da ovo postoji

Ambasada BiH u Australiji

Ambasada BiH u Australiji ima važne informacije za sve građane naše zemlje u Australiji