in ,

Objavljene informacije o plati Izetbegovića, Dodika i Čovića

Izetbegović, Dodik i Čović
Izetbegović, Dodik i Čović

Slobodno se može reći da su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik najuticajniji bh. političari koji u svojim narodima uživaju veliki ugled. Iako se u politici moć i snaga ne mjeri visinom plaće već uglavnom uticajem koji funkcija nosi, zanimljivo je pogledati platne liste najmoćnijih lidera u BiH.

Konačno objavljene informacije o imovini Sebije i Bakira Izetbegovića

Jeste li se ikada zapitali koliko novca mječeno zarađuju lideri, predsjednici, premijeri, ministri, savjetnici, članovi…? Nevjerovatno je koliko para iz džepa poreskih obaveznika svakodnevno curi u džepove političkih bogataša i nevjerovatno je da se taj sistem uopšte uspijeva održati.

Daleko manje od kolega iz regije

Pitanje je samo dokle će tako preglomazni državni aparat moći funkcionisati. Dok ide – ide. A dok ide, bankovni računi funkcionera su sve veći. Prema raspoloživim podacima, plata članova Predsjedništva BiH je na mjesečnom nivou oko 5.000 maraka. Iznos liježe bez obzira na to da li ima ili nema sjednica.

Tako Čović, Izetbegović i Ivanić svaki mjesec zarade oko 5.000 maraka što ruku na srce, u poređenju s liderima iz regije i svijeta i nije Bog zna kako veliki iznos, ali je prevelik za nivo rada koji je na leđima ove trojke – uglavnom se samo slikaju i ne rade ništa.

Ministri u Vijeću ministara BiH zarađuju po 4.000 maraka ili nešto više u zavisnosti od ostalih beneficija poput minulog rada, dnevnica i slično. Milorad Dodik ima platu od oko 2.000 eura mjesečno o čemu je i sam govorio.

”Malo me plaćaju koliko radim”, rekao je jednom on.

Ipak, rekorder među funkcionerima u BiH je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice. O njegovoj plati ovdje možete čitati više.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Windsor, Kanada, ilustracija

Objavljen program obilježavanja godišnjice genocida u Kanadi

Zukanović

Ervin Zukanović u novom klubu, sjajne vijesti za Baždarevića