in ,

Objavljeni monstruozni detalji: Znate li ko je Rasema Handanović?

Pravosuđe BiH godinama je tragalo za, kako su ju zvali ‘misterioznom ratnicom’ kojoj ni vlasti u BiH ni u SAD-u nisu mogle ući u trag. A ona je mirno živjela u Americi pod imenom Sammy Rasemi Yetisen jer je odmah po dolasku u Ameriku promijenila identitet.
Osim suprugovog prezimena uzela je i novo ime, upravo zato da zamete trag i prikrije zločine koje je počinila pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage Zuke.

Tužiteljstvo BiH teretilo je pripadnike ove postrojbe za ubistvo 18 pripadnika HVO-a i civila u hercegovačkom selu Trusine 16. aprila 1993. “Sjećam se te djevojke, u proljeće ’93. boravila je u Buturović Polju i okolnim selima. Bilo ih je desetak, svi Zukini vojnici, i sa njima sam imao dosta problema”, objašnjava Hasan Hakalović, ratni zapovjednik brigade Neretvica, kasnije 445. brigade Armije BiH, u čijoj je zoni odgovornosti bilo i selo Trusina.

Hakalović kaže kako Rasemi Handanović tada nije znao pravo ime, da su je svi poznavali pod nadimkom Zolja, te da je siguran kako nije bila iz njegovog “užeg zavičaja”. Opisao ju je kao djevojku nižeg rasta, crne kose, uvijek pod punom ratnom spremom. “Po mojoj procjeni, 1993. je mogla imati najviše 25 godina”, prisjeća se Hakalović, napominjući kako je Rasema, zajedno sa svojim suborcima, nedugo nakon zločina u Trusini napustila Buturović Polje.

“Čuo sam da je poslije rata živjela u Cazinu”, dodaje ovaj sugovornik, no bio je u krivu. Rasema je odmah nakon ovih zločina krenula za Austriju jer je slutila da bi jednog dana mogla završiti na sudu.

No, zapovjednik Hakalović rekao je da je tijekom rata i sam imao problema sa postrojbom Zulfikar, čija je pripadnica bila i Rasema Handanović. Hakalović se prisjetio kako je u vrijeme zločina u Trusini on boravio na Igmanu, i da je tamo saznao da je to selo zapaljeno.

Odmah je naredio Vojnoj bezbijednosti da odu na uviđaj, a kompletnu dokumentaciju poslao je u Komandu Šestog korpusa, no ti izvještaji nikad nisu pronađeni i za njima se još dugo tragalo. Šta se događalo u Trusini i kako su postrojbe Zulfikar okrutno ubijale, priznala je 16 godina kasnije Rasema Handanović na sudu. Kako je rekla u svom svjedočenju – dobili su naredbu da ubijaju sve redom.

Događaja se sjetio i zapovjednik Hasan Hakalović, ratni zapovjednik brigade Neretvice: “Na teritoriji koju je kontrolirala moja brigada bilo je više od 1000 hrvatskih vojnika i civila, neka kažu da li im je neko nešto nažao učinio. I ja sam s Zukom i njegovim borcima imao velikih problema. Početkom ljeta 93. su me ranili, nakon što nam se predalo oko 80 vojnika HVO-a i tristotinjak civila iz sela Vrci. Zukini su mi napravili zasjedu, htjeli su opljačkati te ljude, mislili su da imaju puno para i zlata”.

Kada smo Hakalovića pitali po čijoj su naredbi u zonu odgovornosti njegove brigade upućeni vojnici iz postrojbe Zulfikar, rekao je da su to mogli znati tadašnji zapovjednici Šestog korpusa Armije BiH, pisala je Slobodna Bosna. On je, pak, uvjeren da je dosadašnja istraga koju su po naredbi Državnog tužiteljstva vodili inspektori SIPA-e, polučila konkretne rezultate. “Obolio sam zbog prljavih političkih rabota. Prošle sam godine doživio moždani udar, a bilo bi mi žao umrijeti dok se ovo ne riješi. Život mi je pri kraju, ne bojim se, ali se i ne predajem lako. Do istine se jednom mora doći”, rekao je Hasan Hakalović kojeg su za zločine u Trusini sumnjičili sve dok se nije saznala potpuna istina o ulozi tzv. ‘Zukinih vojnika’.

Do 16. aprila 1993. godine u tom selu živjelo je 20-hrvatskih i 30-ak bošnjačkih porodica. Napad je počeo iznenada u ranim jutarnjim satima kad su vojnici Armije BiH krenuli prema njihovim kućama. Odmah su zarobili nekolicinu mještana koje su iskoristili kao živi štit. Krenuli su u smjeru položaja HVO-a a tamo je u to vrijeme bilo samo šest vojnika. Budući da nisu htjeli pucati u svoje rođake i susjede stražari su se brzo predali, pa su ih doveli u selo. U napadu su 16. aprila ubijena 22 stanovnika Trusina, šest vojnika i 16 civila među kojima i tri žene. Rasema Handanović ‘Zolja’ je sama iz automatske puške ustrijelila jednu skupinu zarobljenika.

Prosinečki ima problem: Ima jedan igrač, on mi je najveća mora

Američki ambasador u BiH poslao vrlo ozbiljno upozorenje Dodiku i dušmanima naše zemlje: “SAD ostaje na braniku suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”