in ,

Oboren rekord zaraze u SAD: U jednom danu zarazilo se više od 55.000 ljudi

Sjedinjene Države u četvrtak su brojale više od 55.000 novih slučajeva Covida-19, što je najveći dnevni porast koji je ikada zabilježila ijedna država.

Zbog naglog porasta broja slučajeva koronavirusa u SAD tokom protekle sedmice pod posebnu pažnju došlo je upravljanje krizom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). Nekoliko guvernera obustavilo je planove ponovnog otvaranja svojih država nakon strogih blokada.

U SAD-u je broj oboljelih u četvrtak bio 55.274, čime je nadmašen prethodni dnevni rekord od 54.771 koji je Brazil postavio 19. lipnja.

Prije samo dvije sedmice, SAD je bilježio oko 22.000 novih slučajeva dnevno. Posljednjih sedam dana imao ih je dnevno više od 40.000, pokazuju rezultati.

Broj novih zaraza u proteklih 14 dana porastao je u 37 od 50 američkih država u odnosu na prve dvije sedmice juna.

Florida je u četvrtak imala najveći porast od bilo koje države do sad te je imala više od 10.000 novih slučajeva u jednom danu. Sa 21 miliona stanovnika ta zemlja je prijavila više novih slučajeva koronavirusa od bilo koje evropske zemlje na vrhuncu epidemije.

Voditelj Nacionalnog instituta za alergije i zaraznu hranu Entoni Fauci (Anthony) početkom sedmice je upozorio da bi svakodnevna povećanja novih slučajeva u SAD-u mogli dostići 100.000 u slučaju da se ne uvedu državne mjere za usporavanje širenja virusa.

Patersenova strategija je novi hit u svijetu: Da biste bili sretniji, prvo morate ovo da shvatite!

Dramatična potraga kod Hadžića: Pas Šmeki pronašao ženu bez svijesti