in

Od crvene do crne: Kako boje utječu na našu svakodnevicu?

Kako boje utječu na naš svakodnevni život, na našu percepciju i reakciju te tako ujedno otkriti i neke od naših osobina, proučava psihologija boja.

Svaka od boja ima svoje i pozitivno i negativno značenje, ovisno o kontekstu u kojem se promatra, pa upravo to utječe na naš doživljaj određenog predmeta u našem okruženju.
U nastavku donosimo značenja i doživljaj osnovnih boja, kao i tzv. neboja, odnosno bijele i crne.

Bijela
Bijela boja smatra se pozitivnom i smirujućom bojom. Daje osjećaj svježine, a u mnogim se kulturama smatra bojom čistoće i nevinosti, kao i novih početaka. Ujedno je to boja koja se i veže uz bijelu odoru medicinskog osoblja, pa prema njoj osjećamo i svojevrsno strahopoštovanje, dok se istodobno osjećamo inteligentnijima ako je nosimo.

Primjerice, istraživanje The Kellogs School of Medicine pokazalo je da su studenti koji bi odjenuli bijelu liječničku odoru smatrali same sebe inteligentnijima, a na hodnicima bolnice odmah bi bili percipirani kao marljivi i pametni.

Crvena
Crvena boja često se veže uz pojam strasti i plodnosti pa se nerijetko žene odlučuju nositi crvenu haljinu ili crveni ruž u situacijama kada im je važno da privuku pažnju suprotnog spola.

Štoviše, istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester pokazalo je da kada se muškarcu pokaže fotografija žene u crvenoj haljini i fotografija žene u haljini neke pastelne boje, pažnju će im odmah privući ona u crvenoj.

Ta se boja također često može vidjeti i na sportskim terenima, napose otkada ju je prigrlio nogometni klub Liverpool još 1960-ih i otada godinama neprestano pobjeđivao.

No crvenu često vezujemo i za opasnost, znak zaustavljanja, ocjenjivanje ispita crvenom kemijskom olovkom, pa samim time to nije boja koja će poticati kreativnost ili nas umiriti.

Žuta
Žuta se smatra bojom koja je najlakše vidljiva ljudskom oku. Mogu je prepoznati čak i osobe koje pate od daltonizma, a kada je riječ o našem zdravlju, ona može mnogo reći o stanju organizma.

Naime, ako naše tijelo prima dovoljno nutrijenata i vitamina, podton kože bit će lagano žut, jedva primjetan, dok će kod blijedih osoba izostati te tako reći mnogo o stanju njihova imunološkog sustava. Dakako, taj žuti podton kože treba razlikovati od pretjeranog pigmenta koji ukazuje na hepatitis.

Pijani vozač usmrtio četvoro djece na trotoaru

Šta se dešava danas? Nakon Londona teroristički napad izveden i u Belgiji