in ,

Od danas se na Brunejima homoseksualnost kažnjava kamenovanjem do smrti

U srijedu, 3. aprila, na Bruneju stupa na snagu zakon kojim će se preljub i homoseksualni spolni odnos kažnjavati smrću i to kamenovanjem, piše CNN.

Svako ko je proglašen krivim za ova kaznena djela bit će kamenovan do smrti, prema novom kaznenom zakonu koji se temelji na šerijatskom pravu, islamskom pravnom sustavu koji određuje stroge tjelesne kazne.
Nove i stroge zakone sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah, najavio je još 2014. godine i postupno ih uvodio u praksu. Posljednja faza provedbe, koja uključuje nove zakonske odredbe, bila je jedva zamjetno objavljena na internetskoj stranici državnog odvjetnika u prosincu prošle godine.

Na nove odredbe reagirale su mnoge udruge za ljudska prava, slavne osobe poput Georgea Clooneyja, Eltona Johna i Jamie Lee Curtis, ali i mnogi političari poput bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena ili austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

“Kamenovanje ljudi na smrt zbog homoseksualnosti ili preljuba užasno je i nemoralno. Svaka osoba na zemlji zaslužuje dostojanstven život i život bez straha. Nema opravdanja ni u kulturi ni u tradiciji za ovakvu vrstu mržnje i nehumanosti“, napisao je Biden na Twitteru.

(Index.hr)

OVO NIJE ZABILJEŽENO U HISTORIJI Papa Franjo donio odluku koja je oduševila muslimane širom planete

Miralem Pjanić ogorčen nakon utakmice: Ovo nema smisla!