Od ubistva Lane Bijedić prošlo je tri mjeseca, a da bi riješili slučaj istražiteljima je preostala još samo jedna opcija…

Tri mjeseca, koliko je prošlo od misteriozne smrti Lane Bijedić, nesuđene brucošice iz Mostara, čiji je život brutalno ugašen s nepunih 19 godina, brojne provedene istražnje radnje i silni rezultati vještačenja istražitelje MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona još nisu doveli do korisnog traga.

Praktično, sve što im je preostalo jeste saslušanje Lanine majke Nine Bijedić, profesorice i dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“, koje će biti obavljeno u Beogradu, piše Dnevni avaz.

Ona zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila nakon smrti svoje kćerke jedinice nije saslušana u svojstvu svjedoka. U Beogradu, u kojem je rođena, Nina Bijedić boravi od 10. oktobra kod svoje majke, a u tom je gradu, prema njenoj želji, i kremirano tijelo mlade Mostarke.

Nakon izvjesnog vremena, tužilačkom timu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, pod čijim nadzorom se vodi istraga, nije preostalo ništa drugo nego da upute zahtjev za saslušanje na osnovu ugovora između naše zemlje i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Kako Avaz saznaje iz izvora bliskih istrazi, saglasnost za saslušanje se očekuje praktično svakog dana i, najvjerovatnije, tim istražitelja i tužioca će do sredine januara otputovati u Beograd kako bi saslušali Laninu majku.

Nakon toga, kao posljednja faza istrage najvjerovatnije će biti urađena kompletna rekonstrukcija ovog jednog od najzagonetnijih zločina u BiH, ali i šire, koji je potresao široku javnost.

Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar je uočio 6. oktobra u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Istog dana, nešto ranije, njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, s obzirom na to da je Lana trebala otputovati u Sarajevo, gdje je bila upisala studij, a na telefonske pozive joj nije odgovarala.

Umjesto na kafu s prijateljicom, kako je to rekla majci, Lana se autobusom iz Mostara iz potpuno nepoznatih razloga zaputila u Čapljinu. S autobuske stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara, kako su to zabilježile kamere s pojedinih objekata, do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Njeno kretanje je zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao da je nesretna djevojka pretučena, davljena i bačena u rijeku.

Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, nisu donijeli nikakav pomak u istrazi.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.