in ,

Odlične vijesti za sve one koji iz BiH planiraju putovati u EU!

Odlične vijesti za sve one koji iz BiH planiraju putovati u EU!
Odlične vijesti za sve one koji iz BiH planiraju putovati u EU!

Na samitu EU – za Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja mogla bi biti aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana.

Vijest je oduševila sve one koji sa Balkana planiraju putovati u EU.

– Nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana kao i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio u potpunosti ukinut – izjavio je srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić .

Rekao je da, ipak, ne može sa sigurnošću potvrditi hoće li se ovo dogoditi. On je podsjetio da je od ranije postojala ta inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru zapadnog Balkana odnosno da se i te zemlje priključenje tzv.

Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula raoming usluge, prenosi Hello Magazin.

– Tako bi i zemlje koje su tek u procesu pristupanja EU, u različitim fazama, također, pristupile tom sporazumu na osnovu kojeg bi građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cijene usluga kao u domaćem saobraćaju. Mi smo se i ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU te da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumijevalo promjenu tog dokumenta -naveo je Ljajić.

Strašno nevrijeme pogodilo BiH, padao led veličine lješnjaka! (VIDEO)

Gratz napao Izetbegovića: Ne možete vrijeđati građane, mnogi Bošnjaci ne vole Erdogana!