Odluka CIK-a: Omogućeno glasanje i Covid pozitivnim osobama, kao i onim u izolaciji

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u djelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su Covid-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Prema ovoj odluci, navedenoj kategoriji birača je omoućeno da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa, odnosno ako dostave medicinski nalaz ili akt o izolaciji.

Centralna izborna komisija BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su danas brisane, nastojala omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju akt nadležnog organa ukoliko se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, u CIK-u nisu dobili cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o pomenutoj kategoriji birača. Općinske/gradske izborne komisije uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koji nadležni organ vodi ažurne evidencije o Covid-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog toga je CIK odlučila izmjeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uslovima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine a istovremeno spriječiti i eventualne zloupotrebe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom Covid-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležene izborne komisije osnovne izborne jedinice, na način da se uputi pisani zahtjev, putem pošte, e-mail ili faksa uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije, kao što je rješenje ili medicinski nalaz.

Način podnošenja zahtjeva, odnosno da li će biti pripremljen obrazac zahtjeva ili će glasači slati dopise, je u nadležnosti oćinskih, odnosno gradskih izbornih komisija.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.