Odluka je donesena: Denis Zvizdić ide u prošlost, ovo je novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH!

Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara nakon što je iscrpljena rasprava zastupnika nije pojedinačno odgovarao na postavljena zastupnička pitanja. Nakon glasanja za potvrđivanje imenovanja Tegeltije je za predsjedavajućeg Vijeća ministara izabran sa 28 glasova ZA, protiv 8 i suzdržana 2.

“Tražit ću stenogram vaših pitanja i u program rada će se naći i način rješavanja ovih problema o kojima ste govorili. Sa neki od tih stvari se slažem I naći će se u program rada Vijeća ministara.

Ovu govornicu nikada neću govoriti za međusobnu uvredu ili omalovažavanje vas ili građana, kao što to neki rade od 19. novembra. Nisam ja izjavu popunjavao što želim, nego na zahtjev Željka Komšića.

Ta izjava je išla u nadležne institucije. Nisma mogao utjecati na to niti sma koga obmanuo. Spreman sam uraditi sve da živimo u prvednijem društvu koje se zove BiH”, kazao je Tegeltija.

Tegeltija je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH predstavio državnim zakonodavcima svoj ekspoze u kojem je naveo da će prioriteti rada budućeg saziva Vijeća ministara BiH biti uglavnom ekonomske teme. Posebno važnim istakao je reformu javne uprave, jačanje sigurnosnih agencija te saradnju s vladama entiteta.

Zastupnici iz opozicionih stranaka nisu podržali imenovanje Tegeltije, a kao jedan od razloga naveli su i to da je u izjavi koju je bio dužan popuniti naveo lažne podatke koji se odnose na raniju presudu koja mu je izrečena. Parlamentarci su tokom zasjedanja tražili od predsjednika bh. vlade i da jasno iznese svoj stav u vezi NATO puta BiH navodeći da nije usvojen Program reformi on nikada ne bi bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Tegeltije podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zajedno s manjim političkim strankama koje su okupljene oko subjekata kojim upravljaju Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.