Sarajevo za Novu godinu

Oglasila se Islamska zajednica: Je li grijeh slaviti novu godinu?

Vijesti

Dugo traju debate oko činjenice da većina muslimanskih vjernika u Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori slavi novu godinu koja dolazi po gregorijanskom kalendaru prema kojem nova godine počinje 1. januara.

Ljudi ovaj dan obilježavaju, ali stav Islamske zajednice po ovom pitanju je sasvim jasan i objavljen je još prije nekoliko godina.

U svojoj izjavi, muftija dr. Enes Ljevaković je kazao da muslimanu nije dozvoljeno proslavljati i obilježavati vjerske praznike drugih religijskih zajednica čime je otklonio sve dileme po ovom pitanju.

Hidžra, podsjećanje

No neće ti ni ove godine spriječiti ljude da ovaj dan proslave na svoj način, da iza sebe ostave staru i da otvore novu godinu. Jer naše društvo svakako je ranije prihvatilo odredbe ovog kalendara.

Inače radi podsjećanja, prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u četvrtak, 21. septembra, sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre, odnosno od fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što je ove godine 21. septembar.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Oglasila se Islamska zajednica: Je li grijeh slaviti novu godinu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.