in , ,

Oglasili se iz BH Gasa i Vlade Federacije nakon što je najavljeno da Rusija dvostruko smanjuje isporuku plina prema BiH

Vlada Federacije je kontaktirala Srbiju i Mađarsku

Iz firme Gazprom Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas u 16 sati stiglo je upozorenje da imaju tehničke probleme, te da nisu u mogućnosti da isporuče 50 posto plina za Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode iz Vlade FBiH u jutarnjim satima stigao je plan isporuke koji je bio uobičajen.

Vlada Federacije, kako javlja N1, je kontaktirala Srbiju i Mađarsku, kako bi provjerile da li te zemlje imaju isti problem – no rečeno im je da nisu dobili ništa slično.

Saopštenjem za javnost večeras se oglasio i BH-Gas.

– BH-Gas obavještava javnost da je u 17 sati 36 minuta i 25 sekundi dobio potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za dan 17.12.2020. godine, čime se stvaraju uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdijevanje prirodnim gasom. BH-Gas izražava žaljenje za situaciju koja je stvorena u javnosti i za koju BH-Gas ne snosi nikakvu odgovornost.

Tačno je da je BH-Gas dana 16.12.2020. godine u 12 sati 16 minuta i 36 sekundi dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas.

Nakon toga, u 15 sati 39 minuta i 25 sekundi dobili smo obavijest od strane Gazprom Exporta da Energoinvestu/BH-Gasu umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 posto. Gazprom Export povodom novonastale situacije nikakav zvaničan dopis nije uputio, niti dao bilo kakvo obavještenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primpredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi.

Nakon ove informacije, kako smo i saopćili, BH-Gas je ponovno dobio potvrdu prve nominacije za dan 17.12.2020. godine. Niti za ovu potvrdu nominacije nije dato nikakvo obrazloženje – saopštili su iz BH-Gasa.

Kako je haker iz Tešnja lukavom metodom ispraznio bankovne račune žrtava

Urnebesno: Bosanac se ubacio u Facebook grupu “Ravna Zemlja Balkan” i promijenio im ime. Sad se zovu: “Okrugla Zemlja”