Oglasili se vlasnici koji su napravili fontanu sa “urinirajućim” Predsjedništvom BiH

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, jučer je izazvala veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka. Naime, fontana je u obliku granica Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje kipovi koji uriniraju u vodu.

Iz Etno sela Čardaci, oglasili su se saopćenjem za javnost, u kojem kažu da je instalacija, naziva “SLOGA” inspirirana skulpturom Davida Černija ‘Čůrající postavy’.

“Inspirisana je i životima svih nas. Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni posjetiti je i interpretirati njezino značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive”, navode iz Etno sela Čardaci.

Dodaju da je skulpturu svako pozvan na svoj način iščitavati i pripisati joj vlastita značenja, što je i svrha umjetničkog djela.

“Svjesni smo da će se instalaciji neminovno pridavati različita značenja (u pozitivnom i negativnom smislu), ali ona ne prikazuje nikog konkretnog. Instalacija se može tumačiti na različite načine, što u konačnici predstavlja njezinu glavnu vrijednost. Njezina svrha je pozvati posjetitelje na slobodno interpretiranje i promišljanje”, kažu iz Etno sela Čardaci.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.