in

Oglasio se Milo Đukanović: Njegove će riječi dugo kružiti Balkanom

On je u intervjuu za “Newsmax Adria” rekao da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne i nazadni, nacionalistički, sa druge strane, koji je sada probuđen

Predsjednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria, priznao je poraz na izborima održanim u nedelju.

Naime, Đukanović je govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka sa svojim dugogodišnjim partnerima prvi put nije osvojila većinu u crnogorskoj Skupštini, rekao da incidenti ne iznenađuju kao ni “necivilizacijski momenti” sa slavlja pobede tri do juče opozicione partije.

On je u intervjuu za “Newsmax Adria” rekao da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne i nazadni, nacionalistički, sa druge strane, koji je sada probuđen.

“Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvek ima, ali to slavlje podrazumeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, naveo je Đukanović.

On je ocenio da je ne samo u Crnoj Gori, već u regionu u celini, još živa dva pogleda na budućnost regiona – jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

“Nasuprot tome je, kao što vidimo, još uvek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag”, rekao je on.

Na pitanje može li to, on je odgovorio da misli da ne može. Kada je u pitanju formiranje vlade, Đukanović je rekao “da ćemo uskoro prisustvovati raspletu i da ćemo od onih koji će raspolagati 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade”.

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije, on je odgovorio da postoje najave da će to biti ove tri opozicione koalicije, ali je ocenio da su dosta udaljeni njihovi programi, a da ako postoji nešto što ih zbližava – to je želja da smene DPS.

Na pitanje da li će učestvovati u tome, on je odgovorio:

“Ne, zašto bismo učestvovali? Ja sam tu gde sam, vrlo čvrsto uveren u ispravnost svojih politčkih stanovišta”, kazao je Đukanović.

Šveđani opet iznenadili sa koronom: “Virus neće pobijediti samo vakcina, biće potrebno i ovo”

POČELO JE! Ponovo napadnuti Bošnjaci u Pljevljima, pretučen Sanin Raščić