Ono što je Mektić pričao u sudu dugo će se prepričavati

“Da se prekrstim. U ime Oca, Sina i Svetoga duha, amin. Što sam ja danas vidio ovdje u Sudu i od ovog tužioca, to je nevjerovatno.” Ovako je prvooptuženi Dragan Mektić komentirao dešavanja na ročištu o određivanju mjera zabrane. Premda bi to trebala biti tema, obrana optuženih se bazirala na samu optužnicu, tvrdeći da su dokazi protuzakonito pribavljeni, a čule su se i optužbe da je riječ o montiranom procesu.

“Samo zato su iskontruisali ovu optužnicu, zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega stojim i sada, što su kriminalizovani, i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala”, kazao je Mektić, a njegov advokat Senka Nožica dodala je da je razlog optužnice Mektićev kritičan stav prema Tužilaštvu i VSTV-u u prošlosti:

“Tvrdim da sve ovo što se stavlja na teret gospodinu Mektiću nema obilježja krivičnog djela. Iz tog razloga smatram da je montirana. Svi vi znate vrlo dobro da je on veliki kritizer bio i Tužilaštva i VSTV-a.”

Obrana je suviše dramatična, uzvratila je tužiteljica Vedrana Mijović:

“Nema nikakve teorije zavjere, nema nikakvih afera, nema montiranih procesa. Tužilaštvo BiH je provelo istragu, kada je razjasnilo stanje stvari, podiglo je optužnicu.”

Osim bivšeg ministra sigurnosti, optužnicom su obuhvaćeni i Igor Golijanin, bivši šef kabineta ministra, Samir Agić, tada pomoćnik ministra, te Edin Garaplija, optužen u svojstvu vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija. Tužiteljstvo navodi da su “optuženi iskoristili službeni položaj I ovlaštenja i time pribavili korist sebi i drugome”. Dogodilo se to, kako tvrdi Tužiteljstvo, provedbom projekta koji je financirala Europska unija, ukupne vrijednosti 198 hiljada eura.

“Radi se o donatorskim sredstvima EU. Međutim, ta sredstva su doznačena na budžet BiH”, rekla je tužiteljica Mijović.

Dragan Mektić na ovo ima odgovor:

“Pa ona ne zna da su budžetska sredstva samo ona sredstva koja su utvrđena Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenu budžeta koje donosi Parlament BiH. I nema više budžetskih sredstava. I da bi izvalila još veću glupost i da bi se raskrinkala do kraja, kaže da je to uplaćeno na Trezor. Kako neko može doći sad i uplatiti novac na Trezor.”

Tužiteljstvo BiH predložilo je mjere zabrane za optužene, i to zabranu kontakta sa svjedocima, ali i predstavnicima printanih i elektronskih medija. Obrana optuženih u potpunosti je odbacila osnovanost predloženih mjera zabrane.

“On nije bio svjestan da je osumnjičeni sve do 24. decembra 2019. godine. Tako da svi navodi u prijedlogu nisu konrektni i tendenciozni su”, riječi su advokata Edina Garaplije. To tužiteljica Mijović objašnjava:

“Optuženi Edin Garaplija je u početnoj fazi istrage saslušan kao svjedok. Međutim, kako je istraga napredovala i rezultati istrage su ukazivali i na prvo osnov sumnje, a potom smo došli i do osnovane sumnje.”

Sutkinja Dalida Burzić upozorila je Tužiteljstvo da što prije dokaze objelodani obranama optuženih, te da to smatraju nalogom Suda.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.