Elvedin Mahmutović ponovo uhapšen zbog kršenja mjera zabrane

Crna hronika Posljednje

Elvedin Mahmutović, direktor firmi Panamera i Smart Invest, koji je optužen za primanje dara u slučaju “Tower”, ponovo je uhapšen zbog kršenja mjera zabrane.

“Optuženom Elvedinu Mahmutoviću rješenjem Općinskog suda od 16.07.2020. ukinute su ranije određene mjere zabrane, a određen pritvor zbog utjecaja i pritisaka na svjedoke u ovom postupku”, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Podsjetimo Mahmutović i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić uhapšeni su lani s označenim novcem od 30.680 eura.

Općinski sud u Sarajevu u oktorbu 2019. potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Halilagića i Mahmutovića zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristii.

Prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao.

„Dio, prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka oštećeni je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Na prijedlog Tužilaštva KS optuženima su produžene mjere zabrane. I to zabrana sastajanja s određenim osobama i redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici. Istovremeno, postupajući tužilac predložio je i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“, saopšteno je.

Leave your vote