Oružani napad na džamiju “Ferhadija” u Banja Luci, ima uhapšenih!

Posljednje Vijesti

Banjalučka policija uhapsila je nepoznatog muškarca nakon što je ispalio više hitaca prema džamiji Ferhadija.

Osumnjičeni je nakon pucnjave koja se dogodila oko tri sata poslije ponoći sproveden na kriminalističku obradu.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je muškarac inicijala S.K. koji je bio u pijanom stanju.

Detalji su zaista uzenmirujući kada znamo da se radi o napadu na arhitektonsko čudo koje se nalazi u samom centru grada. To područje je itekako osigurano zbog obližnjih kafića koji rade duboko u noć.

Podsjećamo, Ferhadija je prije dvije godine, 2016., ponovo otvorena. Sa minareta Ferhadije tada se, nakon 23 godine, ponovo čuo ezan. Veliki broj vjernika, zvanica, posjetioca iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, regije i svijeta prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banja Luci.

Kada su sedmog maja 1993. godine aktiviranjem eksploziva srušili Ferhadiju, a potom poravnali teren da se zatre svaki trag njenog postojanja, zlikovci su računali na to da se sa minareta iz centra Banje Luke nikada više neće čuti ezan.

Nije to bilo samo puko rušenje jedne građevine, bio je to simbol, pokušaj zatiranja svega što je muslimansko, bošnjačko, nastojanje da ezan utihne u gradu gdje je srušeno još 15 džamija.

Sedmog maja 2001. godine vandalskim napadima prekinuto je postavljanje kamena temeljca za obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjaluci. Oko 4.000 prosvjednika kamenovalo je one koji su došli da prisustvuju tom činu, pri čemu je jedan Bošnjak poginuo, a veliki broj ih je ranjen.

Historija spomenika UNESCO-a

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a njeni dijelovi su bačeni na gradske deponije i dno jezera.

Ferhadija je predstavljala jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, kao spomenik nulte vrijednosti, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banja Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije.

Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od deset miliona KM (pet miliona eura), a trajala je 15 godina.

Leave your vote