in ,

Oštre reakcije na tekst u Srbiji o Tuzlanskoj kapiji: Sramotno, monstruozno…

“Na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama suda u BiH iz 2008., odnosno 2010., već je u pitanju simultana teroristička eksplozija”, piše u objavljenoj studiji. Tuzla je danas oštro reagovala na tekst pod nazivom „Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista“ objavljenog u Večernjim novostima u kojem se, između ostalog tvrdi, da je 27 žrtava samoubice bombaši.

Sud BiH je Novaka Đukića kao generala bivše Vojske Republike Srpske i komandanta Taktičke grupe Ozren proglasio krivim za ratni zločin i izdavanje naredbe artiljerijskom vodu da granatira Kapiju. Đukić je pobjegao u Srbiju. Oca najmlađe žrtve Kapije, trogodišnjeg Sandra Kalesića, kako kaže, više ne iznenađuju razne konstrukcije o Kapiji – piše N1.

“Trebamo se baviti sobom. Mi trebamo se zapitati kako se desilo da jedan osuđeni i presuđeni ratni zločinac napusti zemlju kao što je BiH i da ga niko više ne traži. To je problem kao da se Đukić izruči BiH. Ne neki natpis neke novine”, kazao je Dino Kalesić, otac Sandra Kalesića.
A u tim novinama, po riječima Ilije Brankovića, potpisanog kao general i autor teksta „Diverzija na tuzlanskom trgu kapija“ za napad na Kapiji je odgovoran čovjek pod imenom Šejh Mahmud Abu Abdul Aziz al – Muntesib, poznatiji u BiH kao Riđobradi i lični saradnik Osame bin Ladena.

“Ovo je reciklaža laži koje se u vezi Kapije ponavljaju zadnje tri, četiri godine. Od onog trenutka kada je Novak Đukić pohitao u naručje majke Srbije”, istakao je Sinan Alić iz Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”.

“Ovo je sramotno, monstruozno, nečovječno, nehumano. Ovo je ubijanje direktno po ranama ljudi kojima su djeca ubijena, a mnogi više nisu na ovom svijetu. Ovo je direktan napada na institucije ove države”, kategoričan je Edin Hurić iz udruženja građana “25 Maj” Tuzla.
Građani Tuzle ogorčeni su na najnovije tvrdnje za stradanja na Kapiji kada je 25. Maja 1995 godine poginula 71 mlada osoba, a ranjeno njih oko 200:

“Zna se da lažu. Zna se ko je ovdje bacio granatu. Strašno. Ne znam više dokle idu te njihove izmišljotine.”
“Samo odmah treba demant naše vlasti tuzlanske, kompletne vlasti i sarajevske.”
“Jadno. Samo mogu reći da je jadno. Sa njihove strane, naravno.”

Ono što se desilo na Kapiji, treba biti u udžbenicima kako bi budući naraštaji učili šta se desilo, bez osuda i generalizovanja, bez mržnje od malih nogu, poručuje Dino Kalesić.

“Imamo dovoljno pameti i snage da oprostimo ali da nikada ne zaboravimo. Tu će nam pomoći škola, udžbenici, ekskurzije, Da se okrenemo nečemu što je pozitivno, da ne reagujemo na jednu grupu ljudi. Na jedan ili dva medija. Nije to Srbija čitava”, poručio je Kalesić.

Predstavnici Grada Tuzle u saopštenju za javnost kazali su da je negiranje ovog zločina velika opasnost za stabilnost i mir na Balkanu te su pozvali vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine.

Svjetski mediji tvrde: Na pomolu je spektakularan transfer Seada Kolašinca

Sahranjena Divna Karleuša