Otac osuđen na 18 mjeseci zbog ubistva sina, sudija obrazložio zašto je izrekao tako malu kaznu

Srđa Babin (83) iz Sremske Mitrovice, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci kao i novčanu kaznu u iznosu od 10.000 dinara.

On je osuđen za krivično djelo ubistvo na mah i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Babin je osuđen zbog smrti sina Gorana koja je nastupila tri mjeseca poslije incidenta koji je izbio između oca i sina 24. novembra 2018. u porodičnoj kući u kojoj su zajedno živjeli.

Tokom suđenja u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici, Babin u svom iskazu nijednog trenutka nije osporio dogođaj koji je prethodio smrti njegovog sina, ali i iznio da je bio često maltretiran i vrijeđan od strane Gorana kojeg je zbog pijanstava ostavila žena i odvela kćerku, pišu “Novosti“.

– Tog dana dvojica muškarca dovela su Gorana kući, bio je u stanju teške alkoholisanosti. Prišao sam mu i uhvatio ga ispod ruke u namjeri da ga odvedem da sjedne na stolicu, ali je on to odbio. Okrenuo sam se i krenuo, ali me je on sustigao, okrenuo i rukom udario u stomak od čega sam odmah pao i izgubio vazduh. Počeo je da me vrijeđa kao što je to činio i ranije. Odjednom mi je prekipjelo sve, uzeo sam metalnu šipku i zadao mu više udaraca po tijelu – prisjetio se tog dana Srđa pred sudijom.

U februaru sljedeće godine Goran je u bolnici preminuo, a kako su vještaci medicine utvrdili smrt je bila u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa zadobijenim povredama.

Tokom suđenja Srđa je rekao da je njegov sin bio na ratištu i da je odatle donio bombu, sa kojom je često prijetio ukućanima. U strahu da ne izazove neku tragediju, starac ju je sakrio, ali je Goran tražio i pitao oca gdje se nalazi. Tek kada je kobnog dana stigla policija u njihovu kuću, Srđa im je rekao i za bombu gdje je sakrio i tada konačno kako je rekao, odahnuo.

Tokom ovog sudskog procesa, sudija je rekao da ni u jednom trenutku nije posumnjao u izjavu osumnjičenog Babina.

– Svjedoci su potvrdili da je otac često bio izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju od strane sina, a da mu se on nikada nije suprotstavljao – rekao je sudija i dodao da je imajući u vidu okolnosti samoga događaja i njegove godine života izrekao toliku kaznu

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.