Otišao u Njemačku da radi, dao otkaz nakon dana posla i vratio se na Balkan

BERLIN, GERMANY - APRIL 27: A barber dresses the hair of an old woman in a wheelchair in a nursing home on April 27, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Inga Kjer/Photothek via Getty Images)

Nišlija Saša Cvetić, pomoćnik glavnog tehničara u niškom Kliničkom centru jedan je od mnogobrojnih zdravstvenih radnika sa Balkana koji su bolji život potražili u Njemačkoj, ali i jedan od onih koji su se otuda vratili nezadovoljni ponuđenom platom i uslovima rada.
Njegova supruga i on su povjerovali u priču o poslu u zdravstvenim ustanovama u kojima je sve automatizovano i u kojima se odlično zarađuje i otišli u Frankfurt, ali su se otuda vratili razočarani, navode za Jugmediju.

“Moj posao u Njemačkoj trajao je jedan dana, jer toga dana kada sam rekao ‘dobar dan’ rekao sam i ‘doviđenja’. Supruga, koja je također zdravstveni radnik, izdržala je 20 dana u poznatoj bolnici u Frankfurtu i onda je dala otkaz i vratili smo se u Srbiju”, ispričao je Cvetić.

Njegov posao u Frankfurtu trebalo je da bude njega desetak, dvadeset starih lica u staračkom domu.

“Sa poslom se počinje u šest sati i tokom dana brinete o svim korisnicima na jednom spratu. Idete od garsonjere do garsonjere, radite sve poslove, od grube njege i kupanja do stavljanja proteza, pranja zuba, hranjenja. To je veoma teško. Preko dana nemate vremena za predah”, kazao je Cvetić.

Za taj posao neto plata je 1.100 eura, a supruga i on su iznajmili stan od 45 kvadrata za 850 eura mjesečno.

“Nije me bilo sramota da se vratim u Niš i sada sam siguran da posao u Kliničkom centru koji radim već 32 godine ne bih mijenjao ni za jedan drugi. Siguran sam i da od 100 naših ljudi koji odu u Njemačku jedan dobije dobar i dobro plaćen posao”, rekao je Cvetić.