in ,

Otkriven tajni plan: Milorad Dodik bježi iz BiH nakon izbora?
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je inicijativu za otvaranje predstavništva manjeg bh.entiteta u Nižnjenovgorodskoj oblasti gdje bi, kako se špekuliše, mogao pobjeći u slučaju poraza na izborima.

Strahuje se i od novih sankcija sa zapada, smatraju stručnjaci.

Dodik je danas u Banjoj Luci primio delegaciju Nižnjenovgorodske oblasti, koju je predvodio zamjenik gubernatora ove ruske oblasti Evgenij Borisovič Ljuljin.

Kako je saopćeno, Dodik je izrazio zadovoljstvo nivoom saradnje RS-a i Nižnjenovgorodske oblasti i istakao važnost zajedničkih projekata.
Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima za intenziviranje saradnje kroz sporazum Vlade RS-a i Nižnjenovgorodske oblasti, koji je potpisan u maju ove godine.

Inače, uveliko se špekuliše da bi Dodik mogao biti poražen na izborima te da bi u slučaju poraza mogao pobijeći upravo u Rusiju. Strahuje se i da bi Amerikanci uskoro mogli inicirati nove sankcija koje će podržati brojne države sa zapada, smatraju stručnjaci.

Podsjetimo, Dodik i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se prije nekoliko dana u Sočiju, na marginama utrke Formule 1 za Veliku nagradu Rusije.

Zvanični Kremlj objavio je njihov razgovor…
“Znam da su 7. oktobra izbori u BiH. Želim vam uspjeh i nadam se da će sve proći u okvirima zakona te da će to doprinijeti stabilnosti Republike Srpske”, rekao je Putin.

Dodik je šefu ruske države čestitao rođendan koji pada na dan izbora u BiH, a Putin je potom kazao da će mu najveći poklon biti provedba izbora u BiH u skladu sa zakonom.

On je istakao važnost razmjene studenata između RS i Rusije, kao i činjenicu da Rafinerijom Bosanski Brod upravlja ruska kompanija.

“Želio bih da naglasim kako se odnosi Rusije i Republike Srpske, u okvirima BiH, uspješno razvijaju, a u to uključujem i ekonomske odnose. Oko 75 posto ukupne razmjene dobara RS-a otpada na Rusiju.

Naše kompanije ordiniraju u sektoru obrade nafte, a jedna rafinerija je u vlasništvu jedne naše kompanije. Postoje planovi za razvoj rafinerije, a i za popravku letjelica i njihovih motora.
Kada je u pitanju problem zagađenja na granici s vašim susjedima, mislim da rafinerija ne stvara toliko velike probleme. Ipak, pitanje zagađenja je vaćno i s vama ćemo raditi na tom rješenju”, rekao je Putin između ostalog.

“Uhljebio” pola familije: Građani BiH plaćaju milione maraka porodici Šefika Džaferovića

UŽAS U BIH Dizalica pala na kuću, mještani bijesni: Djeca se tu igraju svaki dan!