Otkrivena najveća plata u BiH: Za mjesec dana zaradio kao neko u 16 godina rada!

Najveća isplaćena plata u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za ožujak, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti finansijskog poslovanja, podaci su poreznih uprava, objavile su Nezavisne novine.

Pored ove najveće isplaćene plate, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plata čiji se iznosi mjere u desetinama tisuća KM.

U poreznoj upravi FBiH ističu za Nezavisne da je druga po visini plata od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za travanj.

“Za februar je isplaćena i plata od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plaća je u djelatnosti trgovine za februar u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za februar”, istakli su u Poreznoj upravi FBiH.

Naglašavaju kako su na isplaćen iznos plata obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi.

“S obzirom na to da su navedeni iznosi plata isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plate, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu”, dodaju u Poreznoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Poreske uprave RS, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH. Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banja Luci, navode novine.

“Isplata najvećeg osobnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti financijskog poslovanja u siječnju. Druga zarada po visini ostvarena je u februaru u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u februaru, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, podaci su Poreske uprave RS.

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti financijskog poslovanja u januaru od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u martu u vezi s aktivnosti s nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM.

”Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plate u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu plaću u BiH potrebno je oko 190 plaća da zaradi najveću isplaćenu platu od 181.842,35 KM, za šta mu je potrebno skoro 16 godina rada”, navode Nezavisne novine.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.