Otkrivena zavjera policajaca, ono što su planirali uraditi ovoj guvernerki nema ni u filmovima!

Trinaest osoba, uključujući sedam muškaraca povezanih sa militantnom grupom „Wolverine Watchmen“, uhapšeno je u SAD-u, jer su planirali da prije predsjedničkih izbora 3. novembra svrgnu vladu američke savezne države Mičigen i otmu guvernerku Gretchen Whitmer, saopštili su tužioci u četvrtak.

FBI je ranije u četvrtak objavio da je uhapšeno šest osoba.

Kako je javio Ivica Puljić, izvještač “Al Jazeere” iz Washingtona, šest osoba je uhapšeno pod federalnim optužnicama, a drugih sedam pod optužnicama savezne države Michigan.

Whitmer je demokratkinja i često je na udaru kritika predsjednika Donalda Trumpa, naročito zbog nastojanja da u svojoj državi zbog koronavirusa nametne stroga pravila socijalne distance, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Navodna zavjera podrazumijevala je angažovanje militantne grupe, saznaje se iz izjava pod zakletvom specijalnog agenta Richarda Traska, koji je juče objavljen.

Planirali nabaviti novac za eksploziv

Prema riječima državnog tužioca Mičigena Dana Nessela, „naši su napori urodili otkrivanjem planova da se ugroze životi policajaca, vladinih zvaničnika i šire javnosti“.

Šestorica ranije uhapšenih su Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris i Brandon Caserta, a ukoliko budu osuđeni za pokušaj otmice, prijeti im doživotni zatvor.

Fox je u septembru u šifriranom razgovoru kazao da ne želi da se posljednja obuka održi posljednje sedmice u oktobru, jer im to ne bi ostavilo dovoljno vremena da izvrše otmicu prije izbora 3. novembra.

Trask je u pisanoj izjavi naveo da je ta grupa planirala vrijeme prije posljednje vježbe iskoristiti za nabavu novca za eksploziv i drugi materijal.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.