in

Otkriveni razlozi svađe u Predsjedništvu BiH ili kako je Čović zloupotrijebio Mostarski sajam privrede

Otkriveni razlozi svađe u Predsjedništvu BiH ili kako je Čović zloupotrijebio Mostarski sajam privrede
Otkriveni razlozi svađe u Predsjedništvu BiH ili kako je Čović zloupotrijebio Mostarski sajam privrede

Regionalni lideri, plus bugarski premijer Bojko Borisov, okupit će se danas i sutra u Mostaru, gdje će, na poziv poslan sa adrese Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovati otvaranju Mostarskog sajma privrede.

Iako je Predsjedništvo BiH pokrovitelj 21. Međunarodnog sajma privrede, predsjedavajući Bakir Izetbegović i član Mladen Ivanić neće biti u Mostaru. Propustit će tako priliku iz prvih redova svjedočiti manifestaciji koja je ove godine osmišljena baš po ukusu njihovog kolege Dragana Čovića, koji je, uloživši nešto svog vremena i diplomatski kredibilitet Predsjedništva BiH, na jednom mjestu okupio najvažnije zvaničnike ovog dijela Evrope – javlja Faktor.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić također neće prisustvovati večeri u Mostaru – piše N1.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Bugarske Bojko Borisov doputovat će u BiH već danas i to ne zato što im je poštar donio pozivnicu sa potpisom Dragana Čovića, već što je ista na sebi imala memorandum Predsjedništva naše zemlje. Tako će iz Beograda, Podgorice i Sofije poletjeti ka BiH na zvaničnu manifestaciju u organizaciji kolektivnog šefa države, a sletjet će na privatni dernek Dragana Čovića.

Zagrijat će se zvanice za sutrašnju ceremoniju otvaranja Sajma današnjim nizom sastanaka, krunisanih večerom na koju je Čović, kako je kazao, “pozvao one koje je pozvao”. Za razliku od skraćene liste zvanica na preparty, na glavni događaj su pozvani svi, kako bi na Čovićevoj privatnoj manifestaciji, poznatoj i kao Mostarski sajam privrede, posvjedočili veličini najlegitimnijeg u Hrvata.

Za razliku od prošle godine, kada se na ceremoniji otvaranja prisutnima obratio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, ove su godine organizatori procijenili da je obraćanje predstavnika institucije pokrovitelja suvišno. Obratit će se zato njegova direktorica Dalfina Bošnjak (HDZ) te vječiti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ). Pokrovitelji bi, zamislio je Čović, trebali za to vrijeme slušati i aplaudirati iz prvih redova.

A kulminacija ceremonije otvaranja Sajma bi, namaštao je Čović na vrhuncu kreativnog zanosa, trebao biti trenutak u kojem direktorica Bošnjak uručuje priznanje “za višegodišnju suradnju i osobit doprinos razvitku i međunarodnoj promidžbi gospodarskog sajma”, ali ne Predsjedništvu BiH i njegovim članovima kao glavnim pokroviteljima, već, precizirano je programom, “njegovoj ekselenciji, hrvatskom članu Predsjedništva BiH”. Ostali pokrovitelji, oni nehrvatski, bi nastavili aplaudirali iz prvog reda.

Bit će, ne sumnjamo, Vučić, Vujanović i Borisov oduševljeni količinom zahvalnosti, poštovanja i ljubavi prema “njegovoj ekselenciji”, ali će biti i pomalo zbunjeni jer, mogli bi se zakleti, na pozivnicima za događaj je stajao memorandum Predsjedništva BiH, a ne Kantonalnog odbora HDZ Mostar, što više odgovara karakteru manifestacije. Još kada prisutne upozna sa izazovima BiH vezanim za pitanje izbora legitimnih hrvatskih predstavnika i nejednakopravnosti Hrvata u našoj zemlji, natpis na pozivnicama će definitivno izgledati kao štamparska greška.

Malo štete po kredibilitet institucije Predsjedništva BiH, nekoliko dodatnih radnih sati uposlenih u Službi za protokol i ceremonijal te nasamareni zvaničnici, procijenio je najlegitimniji među legitimnim, prihvatljiva je cijena za sliku na kojoj baš on, usred “stolnog grada”, kao pravi lider okuplja najvažnije ljude regiona, sastaje se, saziva večere i prima priznanja.

Lukač: Nema najave okupljanja boraca, bez odobrenja je nezakonito!

Lukač: Nema najave okupljanja boraca, bez odobrenja je nezakonito!

Džeko nagradio djevojku koja je "spasila" njegovu suprugu (FOTO)

Džeko nagradio djevojku koja je “spasila” njegovu suprugu (FOTO)