in

Otkriveno koliko je koronavirus smrtonosniji od sezonske gripe

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od Covida-19 je 0,6 posto, prenosi Hina.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.

Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 miliona, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 miliona, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 miliona zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

“OTKUD MI UVOZNICI VIRUSA U SARAJEVO”: Analiza korona situacije podigla Tešanj na noge

U Zenici od koronavirusa preminuo pripadnik Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH