OTVORENI RAT Pljušte optužbe na relaciji BiH – Hrvatska, situacija izmiče kontroli

Robert Kopal, savjetnik premijera Hrvatske, prokomentarisao je navode bh. zvaničnika Dragana Mektića i Željka Komšića, da bi vrlo brzo uslijedila reakcija savjetnika člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Slavena Kovačevića.
Kopal je kazao da Hrvatska odbacuje tvrdnje i insinuacije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti Republike Hrvatske i nekih diplomata u operaciju kojoj je cilj prikazati naoružanu skupinu islamista i selefista u BiH.

Upitan zbog čega se sve upravo sada dešava, Kopal je kazao da bi mogla biti slučajnost da je upravo danas u Neumu otvorena stručno-znanstvena konferencija o evropskom ustavu za BiH, gdje je govorio premijer Andrej Plenković.

“Ima i drugih stvari, izjava gospodina Komšića naprimjer, pa mi se čini da se saga o besmislicama nastavlja. Mogla bi biti unutarnja previranja, namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH ili ideja da se utječe na percepciju RH”, kazao je Kopal za RTL.

Napomenuo je, uz ostalo, kako je SOA obavijestila međunarodne partnere o ovom slučaju, uputila dopis OSA-i za očitovanje i nadležnom saborskom odboru.

Slaven Kovačević, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, je odgovorio Plenkovićevom savjetniku, napominjući da postoji opravdana sumnja koja izaziva uznemirenost kod građana BiH

“Nema ništa čudno u tome što je gospodin Komšić od sigurnosnih agencija zatražio da se ispita utemeljenost zabrinjavajućih navoda. Međutim, ono što je čudno jeste panika hrvatskih dužnosnika. Očito je da se ovdje neko boji istrage i istine”, rekao je Kovačević.

On je dodao da su građani Bosne i Hercegovine s pravom zabrinuti i da su u strahu, posebno uzimajući u obzir ukupnu politiku Hrvatske prema BiH koja je zadnjih godina izrazito ambivalentna.

“Građani BiH sumnjaju da je iza svega cilj izazivanje opasne destabilizacije BiH, stoga bi bilo dobro da država Hrvatska ponudi dokaze koji opovrgavaju stravične navode o djelovanju svojih obavještajnih službi”, zaključio je Kovačević

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.