in

Otvoreni sukob Putina i Lukašenka: U sve se umiješao jedan od najmoćnijih političara sa Zapada!

Najbliži saveznik Vladimira Putina, Aleksandar Lukašenko, u posljednje vrijeme je veoma neprijateljski raspoložen prema Kremlju.

Nakon decenija zavisnosti od Moskve, bjeloruski lider kupuje naftu od SAD i politički koketira sa Zapadom.

Sve ovo Putinu zadaje glavobolju jer Lukašenko, koji će najvjerovatnije u avgustu osvojiti šesti mandat na čelu zemlje, prijeti da će olabaviti strateški važne veze Bjelorusije sa Rusijom.

“Stara veza se postepeno raspada, a postoje sumnje da neko spolja ohrabruje Lukašenka na ovakve poteze”, rekao je Gleb Pavlovski, bivši savetnik u Kremlju.

I dok Lukašenko s jedne strane “konstantno iritira Moskvu”, s druge strane “Bjelorusija je veoma važna i Moskva sebi ne može da priuštiti da je izgubi”, rekao je Pavlovski.

Ali sve ovo ne treba da čudi.

Lukašenko ima istoriju sjedenja na dvije stolice da bi održao dovoljno nezavisnosti kako bi obezbijedio svoju autoritarnu vlast nad nacijom od 9,4 miliona. Ipak, tenzije su ovog puta možda veće jer kolaps cijena nafte slabi privlačnost Rusije kao saveznika.

Odnos sa Lukašenkom se pogoršava dok SAD i njihovi saveznici pokušavaju da uguraju klin između Minska i Moskve, a da Bjelorusiju uvuku u bitku za uticaj, rekao je zvaničnik Kremlja.

Bjjelorusija je započela preradu početnih zaliha od 80.000 tona američke nafte koju je tanker dopremio u litvansku luku početkom ovog meseca, prvi put od kada je kupila naftu iz SAD. To je uslijedilo nakon što se državni sekretar Mike Pompeo u februaru sastao sa Lukašenkom, (on je bio najviši američki zvaničnik koji je posjetio Bjelorusiju još od predsjednika Bila Klintona 1994.) i obećao mu da će Amerika moći da isporuči „100 odsto nafte koja je potrebna po konkurentnim cijenama“.

U to vrijeme, Lukašenko je javno optuživao Moskvu da ga pritiska da prihvati političku integraciju u zamjenu za jeftine isporuke nafte, nakon što je Rusija u sporu oko cijene prekinula isporuke sirove nafte za tri četvrtine. Pompeo mu je rekao da Bjelorusija „ne bi trebalo da bude prisiljena da zavisi od bilo kog partnera zbog svog napretka ili sigurnosti“.

Ipak, Putin ima na raspolaganju moćne poluge kojima bi mogao da pokuša da obuzda Lukašenka.

Iako su isporuke nafte za 65 odsto niže u odnosu na prošlu godinu, Rusija je i dalje u prva tri mjeseca 2020. godine isporučila Bjelorusiji 1,6 miliona tona nafte, čija ekonomija uveliko zavisi od izvoza mašina i prehrambenih proizvoda svom većem komšiji.

Bjelorusija se takođe više puta obraćala Rusiji zbog kredita kako bi zadovoljila svoje finansijske potrebe, a nije zanemarljivo i to što dvije zemlje održavaju zajedničke vojne vježbe.

Lukašenkov odgovor na epidemiju koronavirusa dodatno je iziritirao Kremlj. Naime, dok je Rusija zatvorila svoje granice, a Putin u martu uveo zatvaranja širom zemlje, Lukašenko je izjavio da je „bolje umrijeti stojeći, nego živjeti na koljenima“.

Kada su spiralne infekcije primorale Putina da odloži vojnu paradu za 9. maj povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, Lukašenko je nastavio sa sopstvenim obilježavanjem, rekavši da bi to bila “izdaja“ onih koji su umrli da to ne učini.

Lukašenko (65) je više puta rušio opoziciju od dolaska na vlast 1994. godine. Optužio je kritičare u Rusiji da finansiraju proteste protiv njega uoči izbora 9. augusta.

Lukašenkov odnos sa SAD i Evropskom unijom nije nimalo lak. Pooštrene su sankcije protiv Bjelorusije nakon što su njegove snage bezbjednosti uhapsile opozicione lidere i pretukle demonstrante tokom predsjedničkih izbora 2010. godine.

Predsjednik SAD Donald Trump u četvrtak je produžio američke sankcije za godinu dana protiv Lukašenka i nekih drugih bjeloruskih zvaničnika koji su prvi put nametnute 2006. godine zbog političkih represija.

Ipak, s druge strane, SAD i Belorusija dogovorile su se prošle godine da razmjene ambasadore prvi put poslije više od decenije.

“Rusija ne može da sruši Lukašenka, bar za sada. Ali traži bilo koji način da mu oteži život“, rekao je Pavlovski koji je u Kremlju radio kao savjetnik od 2000. do 2011.

Držanje tvrde pozicije u naftnom ratu od strane Rusije natjeralo je Lukašenka da preduzme korake za smanjenje zavisnosti okrećući se drugim dobavljačima, uključujući Azerbejdžan i Saudijsku Arabiju.

“Lukašenko je ovaj naftni rat shvatio kao kaznu i nije više želio da ga maltretiraju. Bjelorusija i Rusija ušli su u svoju najdublju krizu u posljednjih 25 godina“, rekao je osnivač konulstantske firme Artajom Šribman.

Skandal: Zbog nasilja nad suprugom Snežanom, poznati pjevač osuđen na godinu dana!

Koronu nije stvorio šišmiš, Kina, ni Amerika. Stvorio ju je neko mnogo moćniji i taj je neko jako ljut…