Ovakve slike želimo gledati: Maleni Bosanci i Hercegovci u Engleskoj ne zaboravljaju domovinu

Ovakve slike želimo gledati: Maleni Bosanci i Hercegovci u Engleskoj ne zaboravljaju domovinu

Posljednje Vijesti

Druženje prepuno pozitivne energije organizovano je kako za učenike tako i za članove BH udruženja Derby i Birmingham u prostorijama Bosanske kuće koje su u podnevnim satima bile ispunjene radošću i žuto plavim bojama naše drage Bosne i Hercegovine.

Riječima dobrodošlice i zahvale obratile su se učenice Bh dopunske škole Birmingham, Hana Cerić i Elma Bešić . U ime svih učenika, zahvalile su se učiteljima, školskim prijateljima i roditeljima za sve njihove dosadašnje školske uspjehe. Dragim prijateljima iz Derbya poželjele su iskrenu dobrodošlicu i puno uspjeha u svim aktivnostima koje su planirane za druženje.

Glavni cilj ovakvih druženja jeste da koji god put naša djeca odaberu, da ostanu hrabri i istrajni bosanci i hercegovci koji neće zaboraviti svoj korijen, svoju Bosnu i Hercegovinu, svoje rijeke i planine i da se prepoznaju i bolje upoznaju uvijek kada se sretnu.

Tom prilikom za učenike je pripremljen bogat edukativno – zabavni program u kojem su, osim učenika, učestvovali i učitelji dopunskih škola. U dvosatnom programu djece najveće interesovanje izazvao je kviz. Pored kviza, djeca su imala priliku iskazati i svoje umjetničke talente praveći toranj i druge kreativne objekte sa slamkama.

U međuvremenu, odrasli su imali priliku međusobno porazgovarati i razmijeniti svoja iskustva ne samo kao roditelji ove djece, već kao i pravi bosanci i hercegovci koji spletom okolnosti žive i rade u Velikoj Britaniji.

Najveća radost za djecu bila je face painting, korištenje različitih boja da se dekorišu sretna lica naše djece. Organizovane su i različite igre u kojima su učenici mogli osvojiti i poneku nagradu. Svi učenici i učesnici programa dobili su zahvalnice, sliku te mali poklon za uspomenu i dugo sjećanje. Naravno, kakvo bosanskohercegovačko veselje bi bilo bez odigranog bosanskog kola i tradicionalne muzike. Za veselu atmosferu pobrinula se naša draga Fahira Hasedžić, koreograf folklora zajedno sa divnim članovima i članicama KUD-ova Derby i Birmingham, saopšteno je iz Bosnia UK Network.

Lijepi običaji

Za nastavak dobrog rapoloženja potrudile su se naše vrijedne domaćice iz Birminghama koje su svojim kulinarskim umjećima nadmašile sva očekivanja. Hvala im od srca na uloženom trudu i energiji da se gosti dočekaju „ sa obrazom“.

U svom pozdravnom govoru povodom zajedničkog okupljanja, Ferid Kevrić, menadžer udruženja Derby, zahvalio se za gostoprimstvo i ujedno iskoristio priliku da u ime udruženja uruči poklon BH UK Networku i Asocijaciji Birmingham. No, kako to naši običaji nalažu, poklon je uručen i gostima sa namjerom da se ovo druženje ovjekovječi.

Nadamo se da će se ovakvo druženje uskoro ponoviti, da će se nastaviti slijedeća stranica knjige koja se zove BH dopunsko obrazovanje, putem izazova i prepreka, ali putem koji će omogućiti da naša djeca ne zaborave svoje porijeklo i da ostvare sve svoje snove, iako miljama daleko od naše drage Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo se našim dragim damama i prijateljima koji su nam pomogli da organizujemo jedno lijepo, nezaboravno bosansko druženje u srcu Velike Britanije, saopšteno je iz Engleske.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Ovakve slike želimo gledati: Maleni Bosanci i Hercegovci u Engleskoj ne zaboravljaju domovinu

  1. SVAKA ČAST NAŠI DRAGI BOSANCI POKAŽITE SVIJETU KAKO SE VOLI DOMOVINA SVJETLITE OBRAZ I POKAŽITE DASTE PRAVI PATRIOTI NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.