in

Ove namirnice umanjuju stres, zabrinutost i podižu raspoloženje!

Iako će vam to možda zvučati smiješno, ali postoji hrana koja vas usrećuje. Naime, to su one namirnice koje umanjuju stres, zahvaljujući kojima manje brinete, bolje ste raspoloženi i ne paničarite. Ako ih redovno jedete, osjetit ćete promjenu već za sedam dana, a koje su to namirnice saznajte u nastavku.

Borovnica – za ovo voće kažu da je kraljica među antistres namirnicama, a samo jedna šaka ovog ukusnog voća osigurat će vam potrebnu količinu vitamina C koji vam je neophodan kad ste pod stresom ili nervozni.

Šparoge – ova ukusna namirnica je bogata folnom kiselinom koja dokazano pomaže pri borbi protiv depresije, lošeg raspoloženja i stresa. Šparoge možete jesti u omletu ili lagano prepečene, a jedini je problem što su one prave, divlje, dostupne samo na proljeće.

Orašasti plodovi – pod ovim pojmom mislimo na orahe, bademe, lješnjake i pistacchio jer su na samom vrhu liste namirnica bogatih vitaminima B2 i E te cinkom i magnezijem. Ako slučajno ne znate, cink i magnezij odlični su u borbi protiv stresa, a vitamin E je izvrstan antioksidans.

Avokado – ovo voće je pravo malo čudo u borbi protiv stresa jer je bogat vitaminom B i kalijem koji snižava i krvni pritisak. Možete ga jesti u salati, ali i u sendviču.

Puretina – meso koje sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu čiji je zadatak da naredi mozgu da proizvodi seratonin, hormon sreće. Naše tijelo ne proizvodi triptofan, stoga se mora unositi putem namirnica.

Riba – može osigurati da se osjećamo dobro jer sadrži vitamine B6 i B12 koji su najvažniji za sintezu seratonina, hormona sreće kojeg smo vam već spomenuli. Naravno tu su i omega-3 kiseline koje snižavaju nivo kortizola u tijelu.

Potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović, podnio krivičnu prijavu protiv Fikreta Hodžića

Bez efikasne vakcine protiv koronavirusa nema ni Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju!