Ove prognoze ne izgledaju dobro. Ljeto je gotovo? Stiže velika promjena, AccuWeather objavio kakva će biti jesen

Vijesti

Nakon pretežno sunčane i u mnogim krajevima vruće subote, uz samo poneki poslijepodnevni pljusak – i u nedjelju će biti obilje sunca i iznadprosječne topline.

Podjednako će biti i u većem dijelu sljedećeg sedmice, tiokom kojeg će ponovno ponegdje postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Samo će rijetko gdje biti mogući kratkotrajni pljuskovi, a češći i izraženiji vjerojatno će biti potkraj sedmice.

U Bosni i Hercegovini prijepodne će preovladavati sunčano s malom do umjerenom oblačnosti.

U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni bit će magle i niske naoblake koja se duže može zadržati u centralnim i istočnim područjima. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u drugoj polovini dana lokalni pljuskovi s grmljavinom su mogući u većem dijelu BiH. Puhat će slab vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18, na jugu zemlje od 19 do 23 stepena. Najviša dnevna većinom između 26 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

U Sarajevu će u jutarnjim satima biti pretežno oblačno vrijeme. Veći dio dana se očekuje sunčano s umjerenom oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15, a najviša dnevna oko 27 stepeni.

Što nas čeka na jesen?

Meteorološki servis AccuWeather objavio je i sezonsku prognozu za jesen, u kojoj najavljuju oluje u BiH. Prije osvrta na prognozu za jesen, moramo priznati kako su sezonsku prognozu za ljeto poprilično dobro predvidjeli.

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.

Septembar topliji, a onda oluje

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.

Slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će septembar vjerovatno biti topliji od prosjeka, u oktobru i novembru zbog češćih oborina i oluja slijedi njihov osjetan pad.

Leave your vote