Recep Tayyip Erdogan i Kolinda Grabar -Kitarović

Ovo je potpuno neočekivano: Izetbegović poslao oštru poruku Erdoganu

Posljednje Vijesti

Republika Turska se nikada nije miješala u unutrašnje odnose u BiH. Naprotiv, potpuno se korektno odnosila prema našoj državi, snažno podržavajući njene jasne i ranije definirane prioritete koji se odnose na članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će danas u jednodnevnoj posjeti Ankari, gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Sudeći prema najavama hrvatskih medija, jedna od glavnih tema sastanka bit će Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Izetbegović naglašava da Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijelom regionu.

“Ako su tačni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to produkt potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa sa predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske”, kazao je Izetbegović za Faktor.

On ističe da do sada nije bilo intervencija predsjednika Erdogana po pitanju unutrašnje politike u BiH te da očekuje kako istih neće biti ni ubuduće.

“Na osnovu dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati principijelnu podršku BiH u skladu sa stavovima Vijeća Evropske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu implementaciju presude Sejdić-Finci i izmjene Izbornog zakona koji neće doprinijeti daljim etničkim podjelama”, zaključuje Izetbegović.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.