Ovo je Stanislav, čovjek koji je spasio svijet ne učinivši apsolutno ništa!

Potpukovnik Stanislav Petrov spriječio je sovjetsku odmazdu nad Sjedinjenim Državama otkrivanjem satelitske greške.

Potpukovnik Stanislav Petrov bio je dežurni u Serpuhovu-15, tajnom bunkeru pred Moskvom koji je nadzirao sovjetski satelitski sistem ranog upozoravanja, kada su se zvona za uzbunu oglasila malo iza ponoći. Jedan od satelita signalizirao je Moskvi da su Sjedinjene Države lansirale pet balističkih projektila na Rusiju.

S obzirom na pojačane napetosti između dviju zemalja – uzbuna se poklopila s početkom provokativnih vojnih vježbi NATO-a i jedva tri sedmice nakon što su Rusi oborili južnokorejski avion koji je zalutao u sovjetski zračni prostor.

Petru je moglo biti oprošteno da je povjerovao da je signal bio tačan. Elektroničke mape koje su bljeskale oko njega nisu nimalo umanjile stres trenutka.

Ali Petrov je namirisao pacova.

– Imao sam smiješan osjećaj u crijevima da je ovo lažna uzbuna. Kao prvo, u izvještaju se navodi da je ispaljeno samo pet projektila – kazao je.

Da su Sjedinjene Države pokrenule stvarni nuklearni napad, zaključio je, balističke rakete zasule bi poput kiše.

– Nisam želio pogriješiti. Donio sam odluku i to je bilo to – kazao je Petrov.

Osjećaj Petrova u velikoj mjeri bio je posljedica nedostatka povjerenja u sovjetski sistem ranog upozoravanja, koji je kasnije opisao kao “sirov”. Izvijestio je to kao lažni alarm nadređenima i nadao se da je u pravu.

Petrov je u početku bio hvaljen zbog hladne glave, ali kasnije je naišao na kritike i neko vrijeme je bio žrtveni jarac zbog lažne uzbune. Daljnja istraga, međutim, otkrila je da je dotični satelit uzeo odraz sunca s vrhova oblaka i nekako to protumačio kao lansiranje projektila, pisao je “Washington Post”.

Pravom procjenom sovjetskog balističkog oficira 26. septembra 1983. godine izbjegnut je potencijalni nuklearni holokaust.

Petrovu je umro je u maju 2017. godine u Frjazinu u Rusiji u 77. godini.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.