Ovo mijenja sve: NATO uzdrmao BiH kao nikada ranije, Dodik u panici – da li će biti uhapšen?!

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je raspravu o Bosni i Hercegovini, a izražena je nikad veća zabrinutost zbog pogoršane sigurnosne situacije u našoj zemlji.

Kako je saopćeno, zapaljiva retorika pred oktobarske izbore, ruski uticaj na Balkanu, dolazak “Noćnih vukova”, naoružavanje MUP-a RS te selefije glavni su izvori zabrinutosti u Briselu.

Predstavnici NATO-a su bez umalo uvijanja poslali nikad žešći zahtjev, a bh. vlasti morat će detaljno odgovoriti na pitanja o količini oružja koje posjeduju policijske agencije. Pored toga, najavljeno je i da će ovaj vojni savez pojačati obavještajne aktivnosti u našoj zemlji.

– Moramo napraviti razliku između motociklističkih klubova i paramilitarnih organizacija. Situacija se dodatno pogoršala i treba nam dodatna istraga po ovim pitanjima. To za nas ostaje otvoreno pitanje. Kada je u pitanju nabavka oružja za MUP RS-a ono je nabavljeno legalnim putem, ali se postavlja pitanje nesrazmjera sa EU standardima jer sada u RS-u svaki policajac ima dugo oružje, dok u EU jedno dugo oružje ide na 17 policajaca. Zatražili smo od policijskih agencija da nam dostave detaljne spiskove naoružanja koje posjeduju i sve te podatke ćemo dodatno provjeriti. Kada se radi o arapskim investicijama ili vanjskim uticajima na BiH mi ćemo u narednom periodu pojačati obavještajne aktivnosti u BiH – saopćeno je iz NATO-a.

Podsjetimo, Dodik je na početku mandata Donalda Trumpa stavljen na crnu listu SAD-a, a sada se situacija itekako zakomplikovala. Na društvenim mrežama se uveliko špekulira da bi predsjednik RS uskoro mogao biti i uhapšen.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.