Ovo morate vidjeti: Fantastičan govor glumca Joaquina Phoenixa obilazi planetu!

Glumac Joaquin Phoenix iznio je kritiku u vezi s postojanjem “sistemskog rasizma” u filmskoj industriji u burnom govoru na dodjeli nagrada u Londonu.

Dok je u nedjelju u Royal Albert Hallu primao nagradu za ulogu u Jokeru na dodjeli Nagrada BAFTA-e za film 2020, 45-godišnjak je izazvao aplauz od publike, u kojoj su bili i članovi britanske kraljevske porodice.

Kad je primio nagradu, u kojoj su svih pet nominiranih bili bijelci, Phoenix je rekao da se osjeća počašćenim.

“No, osjećam se i neobično”, rekao je.

“Toliko mojih kolega nema tu istu privilegiju iako su je zaslužili. Mislim da ljudima tamnije puti šaljemo vrlo jasnu poruku da ovdje nisu dobrodošli. I to je poruka koju šaljemo ljudima koji su toliko doprinijeli našem mediju i našoj industriji na načine od kojih smo svi imali koristi”, rekao je Phoenix.

“Ne mislim da bilo ko želi dijeljenje ili favoriziran tretman mada to nudimo svake godine”, dodao je.

‘I ja sam dio problema’
Svih 20 nominiranih u glumačkim kategorijama za Nagrade BAFTA-e bili su bijelci.

“Mislim da ljudi samo žele biti prepoznati, cijenjeni i poštovani zbog svog rada”, rekao je Phoenix.

“Stid me reći da sam dio problema. Nisam učinio sve što je u mojoj moći da osiguram uključenost u setove na kojima radim.”

“No, mislim da je to više od pukog stvaranja multikulturalnosti. Moramo se jako potruditi da bismo istinski razumjeli sistemski rasizam”, rekao je glumac.

Lulu Wang, pisac i režiser koji je u nedjelju bio u Royal Albert Hallu, na Twitteru se zahvalio nakon Phoenixovog govora: “Neugodna tišina ispunila je dvoranu. Hvala, Joaquine”, napisao je Wang.

Nešto kasnije na istom događaju o raznolikosti je govorio i princ William, predsjednik Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti.

“Sretni smo što imamo nevjerovatne filmaše, glumce, producente, režisere i tehničare, muškarce i žene iz svih etničkih grupa, koji nam filmom obogaćuju život.”

“Ipak, 2020. godine, a ne prvi put u posljednjih nekoliko godina, ponovo govorimo o potrebi da učinimo više kako bismo osigurali različitost u sektoru, ali i u postupku dodjele nagrada”, rekao je William – prenosi AlJazeera.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.