OVO NIJE PRVI PUT Policija znala da spremaju napad i nije učinila ništa. Zašto?

Istaknuto Kolumna Posljednje

Jučerašnji teroristički napad u srcu Beča imao je islamistički motiv, potvrdio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer nešto što se, nažalost, moglo pretpostaviti. Nakon nekoliko terorističkih napada ovog i prošlog mjeseca u Francuskoj, sad se na meti džihadista našla Austrija.

No koliko je sličnosti, toliko je i očitih razlika. Napadi u Francuskoj bili su “isprovocirani” ponovnom objavom karikatura Muhameda u satiričkom časopisu Charlie Hebdo (povodom početka suđenja za raniji islamistički pokolj nad njihovim novinarima i karikaturistima), kao i činjenicom da ih je učitelj u pariškom predgrađu prikazivao učenicima u sklopu građanskog odgoja na temu slobode govora te da je francuski predsjednik Emmanuel Macron čvrsto stao iza slobode govora koja brani i “svetogrdne” karikature, ma koliko one vrijeđale osjećaje vjernika – u ovom slučaju muslimanskih.

Austrija, a pogotovo žrtve sinoćnjeg napada u Beču nemaju nikakve veze s tim karikaturama, barem prema dosadašnjim saznanjima. A dok iza barbarskih napada sjekirama i noževima na Charlie Hebdo (pri čemu je napadač došao na staru adresu redakcije i napao pogrešne žrtve) u Parizu, učitelja u pariškom predgrađu te vjernike u Crkvi Notre-Dame u Nici stoje radikalizirani pojedinci, odnosno takozvani “vukovi samotnjaci”, čini se da je napad u Beču bio dosta opsežniji i sofisticiraniji, s čak šest lokacija kao meta. Ipak, na kraju nije sigurno je li bilo više od jednog napadača.

Iako su sinoćnje vijesti s terena bile prilično konfuzne pa se u jednom trenutku spekuliralo o čak 10 terorista, a ministar Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu, u međuvremenu je otkriveno da je jedini poznati napadač ubijen, a da za postojanje drugoga zasad nema potvrde. Ipak, uhićeno je 14 osoba osumnjičenih za povezanost s napadom.

Također, iako se prvo mislilo da je napadnuta sinagoga u centru Beča, ispostavilo se da to nije bio slučaj, kao i da je broj ubijenih manji nego što se prvotno strahovalo.

Moguće je da je terorist ipak htio napasti židovske vjernike u sinagogi, budući da je prvo otvorio vatru upravo ispred nje, ali sinagoga i pripadajući uredi u to su vrijeme bili zatvoreni, kako je objavio Oskar Deutsch, predsjednik Židovske zajednice u Beču.

Ono što saznajemo o napadaču, nažalost, itekako podsjeća na druge terorističke napade na Europu proteklih godina, bilo u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Švedskoj, Španjolskoj ili europskom dijelu Rusije i Turske.

Napadač, 20-godišnji Kujtim Fejzulai, osuđen je na 22 mjeseca zatvora u travnju 2019. godine jer se želio pridružiti Islamskoj državi u Siriji. U prosincu prošle godine pušten je ranije jer je riječ o mlađem punoljetniku. Pravosudne vlasti zaključile su tada kako je kod njega izgledan “pozitivan razvoj”.

Fejzulai je na svom suđenju u Beču rekao da se nikada nije osjećao diskriminiranim u Austriji, nego da je imao druge motive za putovanje u inozemstvo i pokušaj priključivanja borcima Islamske države, objavio je u vrijeme suđenja bečki Der Standard. Fejzulai i njegov prijatelj zainteresirali su se za Islamsku državu tijekom puberteta, pisao je tada Der Standard. Fejzulai se radikalizirao u džamiji od početka 2016., kazao je tada sudu.

“Želio sam pobjeći od kuće”, rekao je tada. “Očekivao sam bolji život. Moj vlastiti dom, moju plaću.”

Pokušao se pridružiti ISIL-u, u Turskoj je uhapšen i deportiran u Austriju

Njih su dvojica prvo pokušali otputovati u Kabul, no plan je propao kad su otkrili da nemaju potrebnu ulaznu vizu. U septembru 2018. Fejzulai je sam napustio Austriju i otišao u Tursku, u nadi da će se pridružiti Islamskoj državi u susjednoj Siriji. Dva dana po dolasku u Tursku uhićen je i izručen Austriji.

Kako je rekao ministar unutarnjih poslova, napadač je neposredno prije napada objavio fotografiju na Instagramu. Na fotografiji pozira s oružjem koje je, kako se vjeruje, kasnije koristio u napadu. Također, 20-godišnjak je objavio zakletvu na odanost ISIL-u, kojom se obično potvrđuje pripadnost ovoj terorističkoj organizaciji, a podijelio je i snimke napada na Charlie Hebdo. Osim austrijskog, imao je državljanstvo Sjeverne Makedonije.

“Imao je lažni eksplozivni pojas. Imao je automatsko oružje, pištolj i mačetu”, objavio je austrijski ministar Nehammer.

U napadu su ubijene četiri osobe i napadač, ukupno pet osoba. Žrtve napada bili su obični prolaznici i gosti na terasama kafića i restorana, po svemu sudeći potpuno nasumično odabrani, a teško su ranjene još 22 osobe. S obzirom na razmjere ovog višestrukog napada, izvedenog automatskim vatrenim oružjem, čudno je da broj žrtava nije i veći.

Šta tačno znači da je ISIL preuzeo odgovornost za teroristički napad?

“Vojnik kalifata izveo je napad vatrenim oružjem i mačetom te ubio ili ozlijedio oko 30 ljudi, uključujući i policijske službenike, u središtu grada u ponedjeljak navečer”, objavio je IS na svojoj platformi Nashir News.

Dugi niz terorista koji su prethodno bili poznati evropskim službama

Dva glavna pitanja nameću se na temelju dosadašnjih saznanja: zašto je sinoć ubijeni terorist pušten iz zatvora ranije, iako je bilo jasno da se radi o opasnom teroristu? I zašto sljedbenici Islamske države i dalje siju teror u Europi, ako je ista uništena prošle godine u Siriji, gdje je i utemeljena?

Ovo, podsjetimo, nije prvi primjer da je terorist već ranije osuđivan i zatvaran pa pušten, ili da je pak bio pod prismotrom sigurnosnih službi europskih zemalja, ali onda iz nekog razloga ispušten s njihovog radara.

Tako je francuski terorist alžirskog porijekla Šerif Šekat, koji je ubio pet ljudi na božićnom sajmu u Strasbourgu 2018., prethodno bio poznat francuskim vlastima kao radikalni islamist. Bio je i pod prismotrom vlasti i na takozvanoj listi Fiche S.

Riječ je o listi na kojoj se nalaze imena onih koje treba nadzirati zbog povezanosti s terorizmom i radikalizmom. Na toj listi nalazi se 26.000 ljudi, od čega se za desetak tisuća njih sumnja da su radikalizirani.

A islamistički imam marokanskog porijekla za kojeg se vjeruje da je bio vođa španjolske terorističke ćelije koja je izvršila smrtonosne napade u Barceloni (13 mrtvih) i Cambrillsu 2017 (jedna mrtva osoba)., Abdelkabi Es Satty, prošao je ispod radara španjolskim službama iako su svjedoci potvrdili da je redovito propovijedao o džihadu i ubijanju nevjernika.

Anis Amri, terorist i tražitelj azila iz Tunisa koji se kamionom zabio u božićni sajam u Berlinu 2016. i ubio 12 ljudi, dobio je upute za napad od ISIL-a, čijem je tadašnjem takozvanom kalifu Abu Bakr Al-Bagdadiju također prisegnuo na vjernost. Amri je navodno od svoje džihadističke ćelije dobio izbor: ili da se ode boriti u Siriju ili Irak ili da izvede teroristički napad na njemačkom tlu.

Terorist sa božićnog sajma u Berlinu nije bio deportiran unatoč informacijama da priprema napad

Amri je pokušao regrutirati i druge teroriste, a njemačke obavještajne službe koje su ga prisluškivale i čule kako nudi da sam izvede samoubilački napad, odlučile su da ga ne uhite jer su zaključile da je običan “potrčko” u organizaciji. Policija je također zaključila da namjerava izvesti napad, ali vlasti savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija odlučile su da ga se ne može deportirati.

Marokanske obavještajne službe uzalud su upozorile njemačke kolege da priprema napad samo tri tjedna prije nego ga je izvršio. Proces deportacije bio je pokrenut, ali Tunis ga je odbio primiti, pogrešno tvrdeći da nije njihov državljanin. Kancelarka Angela Merkel na prvu godišnjicu ovog napada priznala je da su u ovom slučaju počinjene greške koje se ne smiju ponoviti.

A belgijski terorist marokanskog porijekla i pripadnik ISIL-a Ibrahim Bakraoui, jedan od trojice bombaša samoubojica koji su izveli napad u Bruxellesu 2016. u kojem je ubijeno 32 ljudi, bio je također protjeran iz Turske nakon što se pokušao pridružiti ISIL-u. Unatoč upozorenju turskih službi na ovog islamističkog militanta, belgijske su ga službe ostavile na slobodi dok nije izvršio svoj samoubilački napad. Štoviše, i Ibrahim Bakraoui i njegov brat Halid Bakraoui bili su poznati belgijskim vlastima, a na kraju se ispostavilo da su bili dio briselske ćelije koja je odgovorna i za stravični napad u Parizu u kojem je u studenom 2015. ubijeno 130 ljudi.

Austrijski ministar priznao da je terorist iz Beča izigrao sustav

Što se tiče posljednjeg slučaja u ovom tragičnom nizu, onog sinoćnjeg u Beču, austrijski ministar Nehammer priznao je danas da je Fejzulai izigrao napore da ga se deradikalizira.

“Terorist je uspio prevariti program deradikalizacije”, rekao je Nehammer i pozvao pravosudne vlasti da preispitaju sustav i mjere za mlade prekršitelje zakona poput Fejzulaija.

Za kraj, može se samo postaviti pitanje – i to ne retoričko: Hoće li austrijske i druge europske službe konačno postrožiti svoje kriterije za zatvaranje, strogu kontrolu ili naprosto deportaciju osumnjičenih ili već osuđenih islamističkih ekstremista i terorista?

(Index.hr)

Leave your vote