Ovo niko nije očekivao: Švicarski satovi izgubili su globalni rat!

Čuveni švicarski satovi izgubili su globalni rat. Apple Watch je u 2019. godini po prodaji nadmašio cjelokupnu švicarsku industriju satova.

Firma za istraživanje tržišta Strategy Analytics procjenjuje da je Apple lani isporučio 30,7 miliona komada svog pametnog sata širom svijeta, u usporedbi sa 21,1 milion koliko su prodale sve švicarske marke zajedno.

– Analogni ručni satovi i dalje su popularni među starijim potrošačima, ali mlađi kupci se usmjeravaju prema pametnim satovima – navodi se u izvještaju Strategy Analyticsa.

Dodaje se da tradicionalni proizvođači švicarskih satova, kao što su Swatch i Tissot, gube ratove “pametnih satova.”

Appleova nosiva kategorija koja uključuje Apple Watch i AirPods bežične slušalice snažno raste. U posljednjem tromjesečju 2019. ta kategorije donijela je više od 10 milijardi dolara neto prodaje, što je skoro 27% više u odnosu na isti period godinu ranije.

U međuvremenu, izvoz švicarskih satova iznosio je 20,6 miliona u 2019. godini, pokazuju podaci Federacije švicarske industrije satova. To ne uključuje prodaju unutar Švicarske, zbog čega su brojevi Strategy Analyticsa uvećani.

Izvoz švicarskih satova opao je lani za 13% na godišnjem nivou. Apple je svoj prvi smartwatch predstavio 2014. godine, a šest godina kasnije on je postao svjetski lider.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.