Ovo su najpopularnija imena za djecu u BiH u prošloj godini

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

U 2018. godini najpopularnija imena koja su roditelji davali svojim bebama u Federaciji BiH su Ahmed i Sara. Podaci iz Republike Srpske, rečeno je za Klix.ba, bit će objavljeni tek u aprilu.


Značenje imena Ahmed na arapskom je mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu. Ovo ime je dobilo 240 dječaka. Ime Sara je hebrejskog porijekla, izvedeno je od riječi Sarai i znači kneginjа, vladarica te žena visokog ranga. Na arapskom ime znači ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna. U prošloj godini su 244 djevojčice u FBiH dobile ovo ime.

Ahmed je zadržao “prijestolje” u odnosu na prošlu godinu, dok je Amina “potisnuta” na drugo mjesto.

Zabilježen je veliki utjecaj turskih serija pa su davana imena poput Elif, Zejnep, Zejneba, Sezen, Bahar, Emre, Hadiđe i sl. I dalje su aktuelna imena koja su postala popularna prije desetak godina kada su se u BiH počele emitovati meksičke sapunice poput Dolores, Paulina, Erika…

Roditelji su nastavili davati imena koja imaju nekoliko istih slova, po uzoru na strana imena, kao i dva imena (Dia-Mense, Ajka Šećira, Alvina-Melly, Amber-Elisha, Ana Franciska, Antea Maris, Aurora Isabella…).

U top 10 ženskih imena nalaze se:

 1. Sara
 2. Amina
 3. Merjem
 4. Asja
 5. Esma
 6. Lejla
 7. Lamija
 8. Ema
 9. Hana
 10. Ajša

Kada je riječ o imenima za dječake, među zanimljivim su Bono Goran, Chamel, Aron, Enio, Lav, Adnit, Ahiles, Džan Attila, Novalija, Veselko, Vid…

Imena kao što su Alessandro, Aurelo, Ronaldo, Diego su i dalje aktuelna, a roditelji su dječacima davali imena i Aurel Laurentin te Čale Ivano Ilija.

U top 10 muških imena nalaze se:

 1. Ahmed
 2. Daris
 3. Amar
 4. Davud
 5. Hamza
 6. Adin
 7. Eman
 8. Imran
 9. Harun
 10. Tarik

Kada je riječ o najpopularnijim imenima u Republici Srpskoj, iz Republičkog zavoda za statistiku su nam kazali da će podaci biti objavljeni u aprilu 2019. godine.