in

Ovo voće nema šta ne liječi: Snižava holesterol, čuva srce, jača imuni sistem i nezamjenljivo je za probavu! I to nije sve!

Da li znate da su ostaci šljiva pronađeni u arheološkim iskopinama iz perioda neolita zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama?

U stvari, šljive su možda i prvo voće kultivisano za gajenje i kada se uzme u obzir veliki broj koristi koje šljive imaju, ovo ima savršeno smisla.

 

Šljiva je voće iz roda Prunus. Ima ih različitih boja i veličina. Neke su čvršće od drugih, boja varira od žute do bijele, zelene i crvene, a najčešća i najpopularnija je crvena. Voće je sočno i ukusno kada se jede svježe, ali se može i osušiti, koristiti za pravljenje džemova ili dodavati drugim jelima.

 

Čuli ste vjerovatno i za umeboši šljive, koje se koriste u japanskoj kuhinji. Zovu se i “kisele šljive” ili “japanske šljive”, ali one u suštini nisu šljive, već slane ukišeljene marelice.

Bogat izvor antioksidanasa

 

Šljive imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrže vitamin C i fitonutrijente poput luteina, kriptoksantina, zeaksantina, neohlorogene i hlorogene kiseline. Ovakva hrana pomaže u prevenciji određenih oštećenja na ćelijskom nivou, posebno onih izazvanih oksidacijom.

 

Studija objavljena u Journal of Medicinal Food 2009. god. pokazuje da su šljive bogate prirodnim antioksidansima i da štite granulocite (vrsta bijelih krvnih zrnaca) od oksidativnog stresa. Ostale koristi od konzumiranja šljiva uključuju usporeno starenje, sjajniju kožu, smanjen rizik od karcinoma, detoksikaciju organizma i duži životni vijek.

Pomažu varenje

Šljive su dobar izbor dijetetskih vlakana i pomažu u regulaciji funkcije digestivnog trakta. Konzumiranje šljiva i ostale hrane bogate vlaknima dva puta dnevno može pomoći u tretmanu konstipacije.

Šljive sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u pulpi ploda, se razlažu u masu sličnu ljepku, koja vezuje masti, šećere, bakterije i toksine i pomaže njihovo izbacivanje iz organizma. To smanjuje nivo šećera, lošeg holesterola i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nerastvorljiva vlakna, koja se nalaze u koži ploda, imaju krute komponente koje “gule”  i otklanjaju mukoidni plak, zarobljene toksine i ostale štetne materije.

Snižavaju holesterol

Suhe šljive snižavaju nivo holesterola tako što vezuju žučne kiseline i uklanjaju ih iz organizma. Ove kiseline su sastojci koji se koriste za varenje masti i stvaraju se u jetri iz holesterola. Kada se uklone iz organizma putem stolice, jetra mora da stvori nove žučne kiseline, povlači holesterol i to dovodi do smanjenja nivoa u cirkulaciji.

Poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Flavonidi fenolne komponente poput antocijanina, hlorogenih kiselina, kvercetina i katehina u šljivama imaju antiinflamatorni efekat na različite ćelije u organizmu. Ovakva hrana pomaže u prevenciji stanja kao što su povišen holesterol, dijabetes i kardivaskularne bolesti.

 

Za srce je koristan i vitamin K prisutan u šljivama. Ovaj vitamin pomaže u prevenciji kalcifikacije arterija, što je jedan od vodećih uzroka srčanog udara. Djeluje tako što iznosi kalcijum iz arterija i ne dozvoljava mu da se ugradi u opasne plakove. Pomaže u prevenciji očvršavanja arterija zato što drži kalcijum van omotača arterija i ostalih tkiva, gdje može da izazove oštećenje.

 

Poboljšavaju kognitivno zdravlje

 

Fitonutrijenti prisutni u šljivama pomažu u smanjenju inflamacije u neurološkim regijama i poboljšavaju mogućnost učenja i pamćenja informacija. Ovo znači da šljive pomažu u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja vezanih za starenje i prirodna su pomoć u terapiji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

 

Poboljšavaju zdravlje kože

 

Vitamin C u šljivama je odličan za kožu i krvne sudove. Jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutritione 2007. god. analizirala je preko 4.000 žena starosti 40-74 godine i utvrdila da viši unos vitamina C smanjuje vjerovatnoću pojave bora, suhe kože i pomaže da koža prirodno sporije stari.

 

Jačaju imuni sistem

 

Sadržaj vitamina C u šljivama je koristan za osobe čiji je imuni sistem oslabljen zbog stresa. Uzimajući u obzir da je stres postao uobičajeno stanje u društvu, unos dovoljne količine vitamina C može poslužiti kao idealna alatka za poboljšanje ukupnog zdravlja.

 

Smanjuju rizik od dijabetesa

 

Dijabetes je stanje izazvano povećanim vrijednostima šećera u krvi, a iz razloga što pankreas ne stvara dovoljno insulina ili ga ćelije ne mogu pravilno da procesuiraju.

 

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, a rastvorljiva vlakna pomažu da se uspori pražnjenje želuca, što utiče na nivo šećera u krvi i ima koristan efekat na osetljivost ćelija na insulin. To sve pomaže u kontroli dijabetesa.

 

Jačaju zdravlje kostiju

 

Polifenoli i kalcijum u šljivama su dobri za kosti, jer povećavaju gustinu kostiju i sprječavaju gubitak koštane mase. Glavni uzrok osteoporoze je starenje, zatim emocionalni stres, nedostatak nekih nutrijenata i hormonski disbalans. Šljive i ostala hrana bogara kalcijumom služe kao prirodni tretman za osteoporozu zato što pomažu u jačanju kostiju.

 

Podnesene krivična prijava protiv Milorada Dodika: Nadmašio je sam sebe u bezobrazluku ovog puta

Upamtite ovo i ne nasjedajte: Ove rečenice, fraze i tehnike narcisi koriste da manipulišu vama!