PA OVO JE HIT: Pogledajte kako se ples mijenjao kroz desetljeća!

Na Facebooku je objavljen video koji prikazuje kako se ples mijenjao od 1920-ih do 2000-ih godina te je odmah postao viralan.

“Evolucija plesa”, piše uz video koji je objavljen na stranici “Road 2 Professional DJ”, a za samo sedam dana snimak je pregledalo više od 21,7 miliona ljudi.

The evolution of dance!

The evolution of dance!

Posted by Road 2 Professional DJ on Friday, 14 February 2020

Ples je oduvijek bio sastavni dio ljudske istorije, a predstavlja simbol zbližavanja i univerzalni jezik koji svako razumije. Ples je danas vrsta umjetnosti, kakav je balet, ali i vid druženja, bilo duhovnog ili pak kao vid zabave. Ples postoji od pamtivijeka, a uvijek je povezivan sa muzikom.

Arheolozi su najraniji zapis plesa, star oko 9.000 godina, pronašli na slikama u Indiji, ali i na egipatskim grobnicama, koje datiraju iz perioda oko 3.300 godine prije nove ere. Grčku ples horos spominje se još u spisima Aristotela, Platona i Plutarha, a u Bibliji, opisano je preko 30 različitih vrsta plesova. Primitivni plesovi u Kini povezivani su za magijske i šamanske rituale.

Evolucija plesa

Tokom prvog milenijuma nove ere, u Indiji, ples je postao dio svakodnevnog života i bio je važan dio kulture, a tako je u Indiji i danas.

Vremenom, različite kulture razvile su različite plesove, pa tako danas postoje i tradicionalni, poput kola, preko tanga, ča-ča-ča, salse, džez baleta, brejkdensa i valcera.