PA OVO JE NEVJEROVATNO Facebook objavio razlog zbog kojeg nije funkcionisao

Kompanija Facebook okrivila je jučer “promjenu konfiguracije servera” za najveći pad te društvene mreže u historiji, gdje su njene aplikacije prestale raditi širom svijeta.

Nestanak usluge trajao je najmanje 12 sati u više područja diljem svijeta, a najveći udar bio je u Sjevernoj Americi i Europi, prema podacima internetske stranice za praćenje rada stranica downdetector.com.
Nova konfiguracija servera

Nakon objave da ima problema u srijedu, Facebook je ostao bez komentara gotovo 24 sata prije nego što su objavili objašnjenje i izvinjenje.

“Jučer, kao rezultat nove konfiguracije servera, mnogi korisnici su imali problema s našim aplikacijama i uslugama”, napisao je Facebook na Twitteru.

“Riješili smo problem i naši sistemi se oporavljaju. Jako nam je žao zbog problema i zahvalni smo na Vašem strpljenju”, stoji u objavi.

Najveći pad u historiji

Nestanak je, vjeruje se, bio najveći u historiji Facebook-a, a koji sada broji oko 2,7 milijarde korisnika samo na glavnoj društvenoj mreži, uz još Instagram i aplikacije za poruke. Kao i kod prethodnih nestanka, #FacebookDown je još jednom postao vrlo popularan ‘hashtag’ na konkurentnoj mreži Twitteru.

Bloomberg News je objavio da Facebook razmatra povrat novca oglašivačima čije reklame nisu mogle biti isporučene.