in ,

PA ŠTA OVAJ PRIČA Nismo u stanju formirati Vladu, a Dodik već ima nove nebuloze u planu!

Podsjetio je da je ovaj Samit osnovan prije 23 godine s ciljem da se rješavaju problemi, te se nada da će i ovdje neke inicijative biti pokrenute

Predsjedavajući Predssjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je učesnike drugog dana samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), navodeći da saradnja u jugoistočnoj Evropi nije diplomatska već potpuno sadržajna i konkretna aktivnost.
Tako je predložio da se formiraju komisije kako bi se rješavala sva otvorena pitanja među kojima je pitanje granice BiH sa Hrvatskom i Srbijom. Rješenje bi, kako smatra, trebalo biti regionalnog karaktera i uz podršku Evropske unije

– U tom pogledu imamo zastoj i gotovo kao da se ništa ne dešava. Predlažem da danas donesemo jednu izjavu između BiH i Hrvatske, te BiH i Srbije kojom ćemo utvrditi zajedničke komisije koje bi mogle da dalje nastave i aktualiziraju ovo pitanje – rekao je Dodik.

U rješavanju navedenog pitanja, ističe, moglo bi se početi od toga da se potvrdi sporazum iz 1999. godine sa Hrvatskom kojim se smatra da je ovaj problem riješen na privremenoj osnovi.

Također, naglasio je da bi se danas trebao utvrditi način za rješavanje ekoloških problema između BiH i Hrvatske. Ukazao je da BiH sa Kosovom ima problem u pogledu taksi na izvoz roba.

Podsjetio je da je ovaj Samit osnovan prije 23 godine s ciljem da se rješavaju problemi, te se nada da će i ovdje neke inicijative biti pokrenute.

Nije siguran da bi se ovaj proces trebao racionalizovati odnosno ugasiti.

– Ipak to je inicijativa koju smatramo autohtonom iz regiona jugoistočne Evrope. Kad je već tako iskoristimo je za dobrobit naših zemalja a i regiona u cjelini. Također, iskoristimo podršku koju nam u ovom procesu pruža Evropska unija – rekao je Dodik.

Poručio da u Bosni i Hercegovini već devet mjeseci nakon izbora nije formirana vlast i da je u tom cilju potrebno samo primijeniti ono što je već dogovoreno.

Drugim danom samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), koji se održava na Jahorini, završava se predsjedavanjeBosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom “Bolja povezanost za bolji život”.
– Žao mi je što Priština nije sa nama zbog propuštene prilika za daljnu saradnju na regionalnom planu. Kao razlog za to obrazložili su da nisu zadovoljni tretmanom od strane domaćina. Zar mi nismo u potpunosti ispoštovali aranžman pod kojim je Priština pristala da bude uključena u ovaj proces i ranije. Mislimo da nije bilo razloga da otkažu – rekao je Dodik dodajući da je Predsjedništvo BiH sinoć je bilo domaćin svečane večere u čast šefova delegacija učesnica Summita SEECP.

Učesnicima samita obratiti će se i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom će uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

“Gdje je lova?!” Radnici Aluminija blokirali saobraćaj

CIJELI REGION JE U ŠOKU ZBOG OVOG LUĐAKA Svoju ženu i djecu polio benzinom da ih zpali, ali mu je zakazao upaljač…