Padaju maske?!? Bakir Izetbegović okomio se na Dragana Čovića: “Pokazali su svoje pravo lice”

Događaji Posljednje Vijesti

Učešće predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) na komemoraciji ratnom zločincu Marku Radiću potvrđuje da je ova politička opcija ogrezla u slavljenju ratnih zločinaca.

Saopćeno je ovo iz SDA.

Dodaju da je pravosnažnim presudama utvrđeno da je Radić, kao zapovjednik 1. bjelopoljske bojne 2. brigade HVO-a, u okviru šireg i rasprostranjenog napada na bošnjačko stanovništvo s ciljem progona, naredio zločine protivpravnog zatočenja, ubistava, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, te silovanja koja je i lično vršio nad zatočenicama.

– U uređenim društvima je nezamislivo da zvaničnici vlasti odaju poštovanje licima koja su pravosnažno osuđena za teške oblike ratnih zločina, uključujući silovanja maloljetnih ženskih osoba. U Bosni i Hercegovini je moguće da zvaničnici nekažnjeno slave ubice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca, navode ih SDA i dodaju:

– S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionisati takve zvaničnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade. Podsjećamo i da ovakav potez HDZ-a dolazi samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio da u EU nema mjesta za one koji slave ratne zločince, čime je otvoreno više pitanja.

– Najvažnije je da li će EU, kao i šire posmatrana međunarodna zajednica, poduzeti konkretne mjere prema političarima poput ovih koji su prisustvovali komemoraciji Marku Radiću, ili će prećutno tolerisati njihovo ponašanje i dopustiti da Bosna i Hercegovina bude talac njihovih politika mržnje, kaže se u saopćenju SDA.

Leave your vote