in ,

Padaju maske: Mračna istina o hapšenju Juliana Assangea izlazi na vidjelo!

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u više je navrata kršio odredbe kaucije i koristio je ekvadorsku ambasadu za špijuniranje, izjavio je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno za britanske novine Guardian.

Londonska policija “izvukla” je Assaangea iz zgrade ambasade u četvrtak nakon što mu je ukinut sedmogodišnji azil, otvarajući put za njegovo izručenje Sjedinjenim Državam pod optužbom za najveće curenje američkih povjerljivih podataka u historiji.
Assangeovi odnosi s tom latinoameričkom zemljom prekinuti su nakon što ga je Ekvador optužio za objavu informacije o ličnom životu Morena.

Moreno je negirao u razgovoru za Guardian, objavljenom u ponedjeljak, da je djelovao iz osvete zbog načina na koji su objavljeni dokumenti o njegovoj porodici. Kazao je da žali što je Assange koristio ambasadu Ekvadora kako bi se mješao u unutrašnje stvari demokratske zemlje.

– Svaki pokušaj destabilizacije je neprijateljski čin prema Ekvadoru, jer smo mi suverena zemlja i poštujemo politiku svake druge zemlje – izjavio je Moreno za Guardian putem emaila.
– Ne možemo dopustiti da naša ambasada, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje – navodi Guardian Morenove rijkeči.

Assangove pristalice navode da ga je Ekvador izdao po nalogu Washingtona, tvrdeći da je ukidanje njegovog azila nelegalno i da to predstavlja mračan moment za slobodu štampe, prenosi Reuters.

Je li Izetbegović izveo svoj najlukaviji plan do sada?

Željko Komšić na Dan Armije Republike BiH poslao jasnu poruku dušmanima naše zemlje!