in ,

Palestina ogorčena zbog ovog poteza Bosne i Hercegovine, pozvali Bakira Izetbegovića da reaguje!

Palestina ogorčena zbog ovog poteza Bosne i Hercegovine, pozvali Bakira Izetbegovića da reaguje!
Palestina ogorčena zbog ovog poteza Bosne i Hercegovine, pozvali Bakira Izetbegovića da reaguje!
Također, izrazili su protest povodom posjete ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) džamiji Al-Aqsa i Istočnom Jerusalemu te posjeti ilegalnim izraelskim naseljima na poziv ambasadora Izraela pri UN-u.

“Poznato nam je da BiH svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU. Većina zemalja Evropske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotovala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jerusalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bileteralne pregovore”, podsjećaju iz Palestinske zajednice u BiH.

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva BiH krajem prošle godine, zbog čega su ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.

Ukazali su na činjenicu da palestinski narod i narod BiH decenijama gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istakavši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje ambasade u Jerusalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

“Ukoliko se pokaže da su informacije tačne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog, ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine, već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH”, istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Jelena Karleuša i Marija Šerifović

Marija Šerifović brutalno isprozivala Jelenu Karleušu, stigao je i odgovor!

Čović i Komšić

Teške optužbe na račun Komšića i Čovića: Šta su njih dvojica radili u ratu?