Pariz povukao ambasadora iz Turske zbog Erdoganove poruke Macronu

Globus

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan juče oštro kritikovao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima i izjavio da mu je potrebna pomoć “za mentalno zdravlje”, Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

“Komentari predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede”, navodi se u saopštenju Jelisejska palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza uslijedila je poslije jučerašnje izjave Erdogana o Macronu da “sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih vjerskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje”.

Turski predsjednik je prije dvije nedjelje osudio kao provokaciju Macronove izjave o “islamskom separatizmu” i “potrebi da se islam u Francuskoj strukturira”, prenio je Reuters.

Prijedlog zakona o borbi protiv “separatizma” u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Leave your vote