Petar Đokić: “Institucija visokog predstavnika u BiH treba da konačno bude ugašena, jer je nepotrebna i prevaziđena”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić smatra da institucija visokog predstavnika u BiH treba da konačno bude ugašena, jer je nepotrebna i prevaziđena.

Đokić je istakao da oni, najviše Bošnjaci, koji podržavaju instituciju visokog predstavnika griješe prema sebi, svojim strankama i narodu kojem pripadaju.

“Nametanje bilo kakvog stava i mišljenja je apsolutno neprihvatljivo, a očito je da visoki predstavnik želi da nametne neko zakonsko rješenje u BiH”, rekao je Đokić novinarima, komentarišući najavu visokog predstavnika Valentina Incka da je pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Đokić je poručio da predstavlja politički apsurd da visoki predstavnik poslije 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporzuma pokreće inicijative i nameće zakone.

On smatra da je uloga visokog predstavnika odumrla u BiH i da ta pozicija konačno treba da se ugasi.

Prema njegovim riječima, u BiH treba osnažiti domaće institucije, kao i ideju da svi žele živjeti u saradnji, miru i stabilnosti, koji su osnova za kvalitetniji život.

“Već 25 godina živimo u miru, bez incidenata i sukoba, bez dramatičnih situacija i to je sasvim dovoljno da se zaključi uloga i visokog predstavnika i OHR-a, jer narodi koji ovdje žive su shvatili da je rat završen”, izjavio je Đokić.

Leave your vote